Minden gyereknek kötelezően lesz adószáma

Fotó: MTI / Balázs Attila

-

Benyújtottak a törvénymódosítást, amely lényegében beismert egy korábbi hibát: ha nem módosítanának a törvényen, sok gyerek után jövőre már nem lehetne igénybe venni a családi adókedvezményt.


Nem csak a menekültügyi törvénycsomag elfogadása nagyon sürgős a kormánypártoknak: a jövő heti, csütörtökre és péntekre kezdeményezett parlamenti napirenden szerepel egy adóügyi törvénymódosítás is, amelyet szintén pénteken nyújtott be három fideszes képviselő, Selmeczi Gabriella, Völner Pál és Bánki Erik. A rövid, indoklással együtt is csak kétoldalas javaslat lényegében beismerése egy korábbi hibának.

Egy tavalyi törvénymódosítás szerint január 1-jétől kezdve a családi adókedvezmény igénybevételéhez meg kell adni a gyerekek adóazonosító jelét (hétköznapi kifejezéssel adószámát) is. Viszont az adóhivatal csak 2006 óta ad automatikusan minden újszülöttnek adószámot, vagyis sok kilenc-, tízévesnél idősebb gyereknek nincs. Ha a szüleik nem tartották fontosnak, hogy igényeljék, jövő januártól nem vehetnék igénybe az adókedvezményt.

A javaslat ezen egyrészt úgy segítene, hogy 2017. január 1-jére tolja ki a határidőt, vagyis még egy évig igénybe lehetne venni adóazonosító nélkül is a családi adókedvezményt. Másrészt előírná a NAV-nak, hogy a népesség-nyilvántartásból kérje le a 25 évnél fiatalabbak adatait, és mindenkinek adjon adóazonosítót, akinek még nincs. Erről az értesítést jövő nyáron küldik meg, az adókártyáknak pedig jövő november 30-ig kell elkészülniük.