Minden esélyes elszállt a MotoGP-futamon

Fotó: Bongarts / Mirco Lazzari gp

-

Kivéve a két Yamahát: Lorenzo uralta a futamot, Rossi nagy harcok után második lett. Már nem Márquez vezeti a vébét.


Jorge Lorenzo magabiztos győzelmet aratott a MotoGP Francia Nagydíján. A pole-ból rajtoló vb-címvédő megőrizte az előnyét, majd kihasználva a Ducatik mögötte dúló harcát még meg is tudott lógni. Andrea Iannone ugyan elkezdett felzárkózni a spanyolra, ám hamar elesett – bár pár kört még meg tudott tenni.Valentino Rossi az első körökben csatába bonyolódott a két Suzukival, valamint Pol Espargaróval. Végül kifékezte mindet, és elkezdett felzárkózni Marc Márquezre. Rossi előzései és Iannone bukása után így nézett ki az élmezőny: Lorenzo, Andrea Dovizioso, Márquez, Rossi, Maverick Vinales.

Rossi mindkét előtte állót megelőzte, de nem tudott elhúzni tőlük. Igen ám, de féltávnál, a Múzeum kanyarnál Dovizioso és Márquez is elesett, a Yamaha első két helyét immár nem veszélyeztette semmi. Az utolsó dobogós helyre a suzukis Vinales jött fel.Márquez versenyben maradt, kocogott körbe, és begyűjtött néhány lecsurgó pontot.Az utolsó pár kör már feszültségmentesen telt, Lorenzo a második versenyző Márquez után, aki idén egynél több futamot tudott nyerni. (Rajtuk kívül Rossinak van még egy elsősége öt futam után.) A vb-pontversenyben Lorenzo megelőzte Márquezt, akihez Rossi is rendkívül közel van.


MotoGP, Francia Nagydíj, végeredmény:
1. Lorenzo, Yamaha 43:51.290 perc
2. Rossi, Yamaha +10.178 másodperc
3. Vinales, Suzuki + 14.177
4. Pedrosa, Honda + 18.719

A vb állása:
1. Lorenzo 90 pont
2. Márquez 85
3. Rossi 78
4. Pedrosa 53


Rins és Binder sikere

A Moto2-ben Thomas Lüthi kezdett a legjobban, majd Alex Rins tört az élre. A spanyol pilótát egy ideig Simone Corsi támadta, de végül leszakadt tőle. Rins a győzelmével átvette a vezetést a pontversenyben.

A Moto3-ban egy négyes boly gyilkolta egymást a dobogós helyekért, Romano Fenati szinte végig vezetett, ám az utolsó kör kezdetén Brad Binder megelőzte, majd az élen is maradt a leintésig, ezzel növelte az előnyét a pontversenyben.