Minden ellenőrzött Uber-sofőrt megbüntet a NAV

Fotó: VS.hu / Zagyi Tibor

-


Lezárult az Uber taxis cég sofőrjeit érintő első ellenőrzési sorozat a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál (NAV). Az összes vizsgált Uber-sofőr fennakadt a rostán - közölte az MTI-nek küldött közleményében szombaton a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A nemzetgazdasági tárca vezetőjének kérésére indított első Uber-ellenőrzési sorozat keretében a NAV ellenőrei májusban „próbavásárlásokat" végeztek, azaz igénybe vették az Uber-sofőrök szolgáltatását.

A revizorok jegyzőkönyveikben csak szabálytalanságot rögzítettek. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag „üzletvitelszerűen" taxiztak, egyetlen sofőrnek sem volt adószáma, és egyetlen sofőr sem adott számlát.

A gépkocsikban se taxaméter, se számla-, se nyugtatömb nem volt. A revizorok azt is megállapították, hogy sem taxi engedéllyel, sem alkalmassági vizsgával nem rendelkeztek az Uberrel szerződött sofőrök.

A NAV a próbamenetein megbukott sofőrök terhére akár 200 ezer forintos mulasztási bírságot is kiszabhat. Ezek az eljárások jelenleg folyamatban vannak. A NAV nem áll meg: minden egyes Uber-sofőr további ellenőrzésre számíthat, írta a minisztérium.

A Nemzetgazdasági Minisztérium április 30-án közölte az MTI-vel, hogy Varga Mihály miniszter utasítására adóhivatali vizsgálat indult az Uber taxicég ellen. Az NGM közölte: a tárca a vizsgálattal a piaci verseny megóvását, valamint az adózó és a vonatkozó szabályokat betartó taxisok védelmét akarja biztosítani.

A Hollandiában bejegyzett Uber International Holding B. V. gyakorlatilag internet-alapú diszpécser szolgáltatást nyújt a magyar sofőrök és utasok számára jutalékért. Miután nem rendelkezik magyarországi telephellyel, itthon nem fizet adót, a leányvállalataként működő Uber Hungary Kft. is érdemi adófizetés nélkül végzi tevékenységét.

Az Uber rendszerébe bekapcsolódott magyar sofőröknek - tekintettel arra, hogy Magyarországon végeznek üzletszerű tevékenységet - az általuk szerzett jövedelem után adózniuk kell - hívta fel a figyelmet az NGM.