Minden eddiginél keményebb kampány vár Merkelre a berlini támadás után

Fotó: AFP / JOHN MACDOUGALL

-

A kancellárnak saját koalíciójával és a radikális kihívókkal is meg kell küzdenie.


Még mindig Angela Merkel számít a jövő évi parlamenti választások legnagyobb esélyesének, de az elemzők szerint a CDU vezetőjére az eddigieknél is komolyan nyomás nehezedik majd. Az Eurasia Group politikai-gazdasági kockázatelemzői szerint a német kormány elveti az erőteljesebb határellenőrzéseket, mivel az újból bevezetett széleskörű határellenőrzési rendszert később nehéz lenne visszavonni, és ez – tekintettel Németország földrajzi elhelyezkedésére – a belső EU-határokat lebontó schengeni övezet "végének kezdetét" is jelentené.

Az Eurasia elemzői szerint azonban a CDU régi szövetségese, a bajor CSU tagsága körében várhatóan ismét határozottabban követelik majd az ellenőrzések visszaállítását. Merkel kormánya annyi engedményt tehet, hogy időszakos szúrópróbaszerű határellenőrzéseket végeztet a rendőrséggel. Horst Seehofer bajor miniszterelnök – aki eddig is bírálta Merkel engedékenynek tartott politikáját – a berlini támadás másnapján ismét a német menekültpolitika felülvizsgálatát és megváltoztatását követelte.


Összekapcsolnák

Az elemzők szerint a legtöbb német párt érti, hogy érdekeit az szolgálja, ha a történtekre józanul és visszafogottan reagál, a radikális jobboldali AfD azonban várhatóan politikai lehetőséget lát a berlini merényletben. Az AfD vezetője, Frauke Petry a korábbi euroellenes platformról menekültellenes és iszlámellenes politikai erővé formálta a pártot, és egyértelműen össze akarja kapcsolni a berlini támadást a német kormány politikájával.

A német választók valószínűleg büntetnék, ha bárki nyíltan politikai tőkét próbálna kovácsolni a berlini tragédiából, az AfD azonban ennek ellenére túlnőheti a jelenlegi 15 százalékos támogatottságát, ha sikerül a választók agyába elültetni a kérdést, hogy nem Merkel politikája vezetett-e a merénylethez - írják az Eurasia elemzői.

Az AfD ezzel együtt sem lesz olyan helyzetben, hogy komolyabb meglepetést okozzon a jövő évi választásokon, sőt: ha megjelenne a parlamentben, akkor az még inkább elengedhetetlenné tenné a stabil nagykoalíció fennmaradását.