Minden atlétikai világrekordot eltöröltetne a brit szövetség

Fotó: Getty Images / Stu Forster

-

A doppinggal lebukó sportolókra pedig örökös eltiltást kérnek a 14 pontos kiáltvány megfogalmazói.


Kiáltvány a tiszta atlétikáért címmel, tizennégy pontban foglalta össze követeléseit és javaslatait a Brit Atlétikai Szövetség (UK Athletics), a sportágat megrázó sorozatos doppingbotrányok után.

A követelések közül a legsúlyosabb és minden bizonnyal a legnagyobb figyelmet érdemlő az a pont, melyben az Ed Warner elnökölte testület valamennyi érvényben lévő világcsúcs eltörlését kéri a nemzetközi sportági szövetségtől (IAAF). Emellett a britek szeretnék azt is elérni, hogy a jövőben örökös eltiltást kapjanak a doppinggal lebukó sportolók.


Doppinglabor a londoni olimpiai játékok alatt


„Soha eddig nem látott kihívásokkal kell szembenéznie az atlétikának – idézi Warnert a Guardian. – A tiszta sportolókat és a szurkolókat is cserben hagyták 2015-ben. Évtizedek óta nem volt olyan bizalmatlanság a sportág körül, mint most. Nagyobb átláthatóság, keményebb szankciók, hosszabb eltiltások, valamint egy új korszak kezdete, ahol nem érvényesek a régi rekordok. Mindent meg kell tennünk, hogy visszaszerezzük a sportág hitelét.”

A britek harcias kiáltványa három nappal az előtt jelent meg, hogy csütörtökön Münchenben Dick Pound, a Nemzetközi Antidopping-ügynökség (WADA) elnöke új frontot nyitna a tiltott teljesítményfokozók elleni harcban.


Biztos, hogy Kenyában nem fogadják kitörő örömmel a britek terveit


A britek 14 pontja

Megoldást találni rá, hogy valamennyi, doppingvétséget elkövető brit atléta örökös eltiltást kapjon

A WADA hozzon létre egy nyilvános platformot, ahol valamennyi elvégzett doppingteszt adatai (mikor, kitől, hol) és eredménye elérhető

Ha a WADA ezt nem teszi meg, akkor az UKAd (a brit antidopping ügynökség) saját hatáskörében elkezdi kiépíteni a brit atlétákra vonatkozó rendszert

A WADA és az UKAD vizsgálja ki az eltűnt pozitív minták ügyét, illetve vizsgálják felül a „három csapás” szabály hatásait, és emeljék fel a felülvizsgálati időt 18 vagy 24 évre.

Növeljék a vizsgálandó atléták körét, és legyen több versenyen kívüli teszt.

A WADA vizsgálja felül az ún. „terápiás célú készítmények” használatára adott engedélyeket.

Az IAAF rögzítse szabályozásában, hogy valamennyi, a világbajnokságon induló atlétának rendelkeznie kell érvényes biológiai útlevéllel, illetve nekik előre meghatározott számú verseny alatti, és versenyen kívül vizsgálaton kell mintát adniuk a vb-t megelőző egy évben.

Az IAAF vállalja a felelősséget, hogy a tagszervezetei visszafizetik azokat a versenyeken nyert pénzdíjakat, amelyeket doppingoláson ért sportolójuk nyert, illetve, hogy megsemmisíti az adott sportoló eredményeit. Amelyik tagszervezet erre nem hajlandó, azt függesszék fel.

Az IAAF vizsgálja meg az érvényben lévő világcsúcsok eltörlésének lehetőségét, hogy a „Tiszta korszak” új rekordokkal indulhasson.

A szponzorok ne támogassák többé azokat a sportolókat, akik doppingvétséget követtek el, az IAAF pedig a szponzorpénzek egy részét különítse el a „Tiszta atlétika” programra.

A kormányok garantálják az antidopping-ügynökségeik függetlenségét, azok csak a WADA-nak legyenek alárendelve.

Az eltiltás legkevesebb nyolc évre, azaz két olimpiai ciklusra szóljon, de speciális esetekben az örökös eltiltás is kiszabható legyen.

A tiltott teljesítményfokozók beszerzése és terjesztése legyen bűncselekmény. Azokat a hivatalos személyeket, akik részt vesznek ilyen tevékenységben, örökre tiltsák el a sport közeléből.

A nemzeti antidopping-ügynökségek a jövőben viseljék a Clean Sport (Magyarországon „Tiszta sport”) nevet, egyértelműen utalva a szervezet feladatára.


A britek már meg is kezdték a magunk dopping ellenes harcát: az UKA a Gyémánt Liga rendezői közül az egyetlen, amelyik már nem hív meg olyan sportolót, aki doppingvétséget követett el korábban.

Az IAAF üdvözölte a britek kezdeményezését, és közleményükben hangsúlyozták, hogy máris megduplázta a doppingvizsgálatokban bevont sportolók számát, valamint a tesztekre fordítandó összeget. A vizsgált atléták legalább fele olyan sportoló lesz, aki részt vehet a 2017-es világbajnokságon. Az IAAF azt is közölte, hogy azoknak az atlétáknak, akiket az új szabályozás során tesztelnek, már automatikusan elkészítik a biológiai útlevelét is.