Minden amerikainak pónit ígér Hillary kihívója

Fotó: Getty Images / Win McNamee

-

Zombialapú áramtermelés, kötelező fogmosás, időutazás és katonai pónik az Iszlám Állam ellen: megvan Amerika legbolondabb elnökjelöltje.


Vermin Supreme-t nem könnyű komolyan venni. Eleve már a neve is azt jelenti, hogy Legfelsőbb Féreg. A férfi azonban kitartó induló az amerikai elnökválasztáson, 2004 óta minden évben jelöltette magát.

Kézenfekvő a kérdés, hogy mégis hányan szavaznak az Egyesült Államokban egy bútorkárpit dizájnú zakót és gumicsizmából készült csákót viselő performanszművészre. Szerencsére vannak számaink: a 2004-es demokrata párti előválasztáson nulla százalékra elegendő 149 darab szavazatot szerzett meg Washington DC-ben. Érdekesebb tény viszont, hogy három induló is volt, aki még Supreme-nél is kevesebb voksot tudott összekaparni. Az egyikük az a Harry Braun, aki arról próbálta meggyőzni az amerikaiakat, hogy az országot függetlenné kell tenni a fosszilis tüzelőanyagokra alapozott energiától. De térjünk vissza Supreme-hez, aki 2008-ban a New Hampshire-i, akkor éppen republikánus előválasztáson – egy valószínűleg gyengébb kampánnyal – 42 darab szavazatot gyűjtött be, az országos választáson pedig 43 szavazatig jutott.Az igazi dicsőséget viszont a 2012-es kampány hozta el. Supreme Iowában 1,4 százalékot szerzett, New Hampshire-ben 833 szavazatot kapott: mindent összeadva egy nagyon kis városnyi ember már megválasztotta volna. Igazán kár, hogy az Egyesült Államok olyan nagy, hogy ez az ezernél több szavazat kerekítési hibának is kicsi.


Az óriás fogkefét nem vihette be az épületbe


Az biztos, hogy a gumicsizmás jelölt sikere nem az aktuális programjától függött. Az évek során hirdetett már meg jobb felkészülést a zombi apokalipszisre, illetve zombialapú energiatermelési fejlesztéseket, bármit is jelentsen ez. Programjává tette az időutazásra szánt kutatási összegek növelését. És volt olyan korszaka is, amikor egy hatalmas fogkefét hordott magával, és megígérte, hogy törvényt fogadtat el, ami kötelezővé teszi a fogmosást.


A fentiekhez képest Supreme idén meghirdetett kampánycéljai a valóság televényében gyökereznek. Azt ígéri, hogy keményebben fog fellépni az Iszlám Állammal szemben, valamint hogy minden amerikai kap egy pónit.


Mennyibe kerülne annyi ló?

Ezerdolláros átlagárral számolva ez durván 322 milliárd és 14 millió dollárral terhelné meg a költségvetést, ami ugyan jelentős összeg, de az F-35-ös vadászgép fejlesztésére elköltött 1,3 ezer milliárd dollárhoz képest például már nem is tűnik soknak. Ráadásul vadászgép nem jut minden amerikainak, póni meg jutna.

Akármelyik évet nézzük, többnyire nem ő volt a legőrültebb jelölt


Hitlerrel is elbánna, de ennek nincs hírértéke

Supreme a jövő évi választáson ismét New Hampshire-ben indul. Az ezerdolláros regisztrációs díjat ötvendolláros bankjegyekben fizette ki, amelyekre ráírta: „nem használható politikusok megvesztegetésére”. A pamlagmintás zakóját nem viselte a papírok aláírásához, a kalapként viselt fekete gumicsizmát viszont nem hagyta otthon. „A pónialapú gazdaság jelenleg Amerika legfontosabb ügye. A fosszilis tüzelőanyagok megölik a bolygót, de ma meg tudjuk ezt állítani. Nem kell több autó, vannak pónijaink” – mondta az összegyűlt tömegnek.


A régi terveit sem felejtette teljesen el. Az időutazásról a 2016-os kampány meghirdetése alkalmával is beszélt. Bejelentette, hogy vissza fog menni az időben, hogy megölje Adolf Hitlert. Ez azonban nem annyira vicces, mert a Vermin Supreme-nél jóval komolyabb indulónak szánt Jeb Bush korábban már válaszolt arra a kérdésre, hogy megölné-e a kisbaba Hitlert, ha lenne lehetősége. (Megölné, de látta a Vissza a jövőbe-filmeket, és tudja, hogy okozhat zavarokat az téridő kontinuumban.)Vermin Supreme Iszlám Állam-ellenes terveinek derekát is a pónik adják. „Pónibombák, pónidrónok, pónitankok, póni csapatok, szárazföldi paták, fejükön csizmával” – írta le a tervezett expedíciós erőt. A rögtönzött sajtótájékoztatóját végül azzal fejezte be, hogy


Együtt barátaim, pónijainkkal lovaglunk be a zombimeghajtású jövőbe.

A sok marhaság között szinte elvész az, amit az elnökjelölt bohóc képvisel. Pedig majdnem harminc éve kampányol nukleáris leszerelésért és zöld – még ha az zombitól is olyan – energiáért. Szerencsére ennek elmondására a kampányban bőven lesz elég ideje. 2012-ben is hosszú hónapokon keresztül szórakoztatta a rajongóit a többi esélytelen jelölttel folytatott vitákban.