Minden abortuszt betiltana a lengyel kormány – nem tettek le a tervről

Fotó: MTI/EPA/PAP / Tomasz Gzell

-

Nem tettek le a tervről: Varsó a súlyos fejlődési rendellenességben szenvedő vagy életképtelen magzatok esetében is megtiltaná a terhesség megszakítását.


„Törekedni fogunk annak biztosítására, hogy még a nagyon nehéz terhességek is – amikor a gyermek biztosan meghal, vagy súlyos fejlődési rendellenessége van – szüléssel végződjenek, hogy a gyermeket meg lehessen keresztelni, el lehessen temetni, és neve legyen” – mondta Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke egy interjúban. A PiS azt javasolja, hogy ez alól csak azok az esetek legyenek kivételek, amelyekben az anya egészsége vagy élete veszélyben forog.

A kormány politikáját meghatározó politikus alig néhány nappal azután állt elő ezzel a javaslattal, hogy a lengyel nők tömeges tiltakozása nyomán pártja képviselői a parlamentben maguk is elvetették az abortusztörvény szigorításáról szóló civil javaslatot. Az teljesen betiltotta volna a terhességmegszakítást, és 5 évig terjedő börtönnel indítványozta büntetni az abortuszon áteső nőket és a műtétet elvégző orvosokat.

Kaczynski tagadta, hogy pártja a tüntetések hatására gondolta volna meg magát. Szerinte a PiS egy újabb abortuszellenes törvényt dolgoz ki, amely visszaszorítaná a terhességmegszakításokat a magzati betegségek vagy olyan genetikai rendellenességek esetében is, mint például a Down-szindróma. Azt nem mondta el, mikor nyújtanák be az új javaslatot.

Jelenleg évente közel 2 ezer abortuszt végeznek el legálisan Lengyelországban, nagyobb részben Down-szindrómás magzatokon. „Azt reméljük, hogy hamarosan nem ez lesz a helyzet, ez a célunk. De ezt jól elő kell készíteni, meg kell győzni a társadalmat, különösen a nőket, és ezt meg fogjuk tenni” – mondta Kaczynski. A lengyel magzatvédő törvény Európában a legszigorúbbak közé tartozik, és csak három esetben engedi meg a terhességmegszakítást: ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.