Mindeközben Kínának egészen más baja is van: Peking süllyed

Fotó: Imaginechina / Tian zhe

-

Műholdas képeket elemeztek: a sok kút miatt kiszáradt a talaj. A legnagyobb veszély a vasutat és a felhőkarcolókat fenyegeti.


A kínai főváros eddig a szennyezett levegő és a homokviharok miatt volt hírhedt. Most azonban kiderült, hogy a legnagyobb gondot azonban csak most fedezték fel: a műholdas felvételek alapján megállapították, hogy Peking évente 11 centit süllyed. A legnagyobb veszély a város központi részét, az üzleti negyedet fenyegeti.


A pekingiek kiiták maguk alól a vizet


A Pekingben és a város környékén tízezer számra fúrt kutakból rengeteg vizet szivattyúznak ki. Emiatt a talaj ülepedik, az épületek pedig süllyednek - írja a Guardian. A tudósok szerint ez komoly biztonsági kockázatot jelent a 20 milliós városban, és súlyos problémát okozhat a vasúti közlekedésben és az autópályáknál, vagy akár azoknál a felhőkarcolóknál, amiket az ‘90-es évek gazdasági fellendülése óta építettek.

A város alatti területeken évezredek alatt felgyülemlett víz nagy részét öntözésre is használjak. Léteznek jogszabályok, amikkel szabályozni lehetne a kutak fúrását és működtetését, de ezt a hatóságok következetlenül alkalmazzák, állítják kínai környezetvédők.