Minden idők legsúlyosabb katasztrófája történt a Földközi-tengeren

Fotó: MTI/MTVA / Francesco Arena

-


Hétszáz ember a tengerbe veszhetett, amikor egy menekülteket szállító hajó a vasárnapra hajnalban elsüllyedt a Földközi-tengeren Líbia és Olaszország között – közölte az ENSZ menekültügyi szervezete (UNHCR).

Az illegális bevándorlókat szállító hajó Líbia partjaitól 110 kilométerre borult fel. Egy közelben tartózkodó kereskedelmi hajó huszonnyolc embert vett a fedélzetre. A túlélők szerint a hajó a fedélzetén több mint hétszáz emberrel indult útnak.

A történtekről a Times of Malta című máltai napilap is beszámolt, eszerint a baleset röviddel éjfél után történt. A hajó állítólag azért borulhatott fel, mert a menekültek mindannyian a fedélzet egyik oldalára tódultak, amikor elhaladt mellettük egy másik hajó.

Barbara Molinario, az UNHCR egyik szóvivője azt mondta: az olasz és a máltai hatóságok túlélők és holttestek után kutatnak a baleset helyszínén, az olasz Lampedusa szigetétől kétszázhúsz kilométerre délre. Eddig huszonegy holttestet találtak, az áldozatok pontos száma azonban egyelőre ismeretlen.

Ha a halottak számára vonatkozó becslések megerősítést nyernek, akkor ez minden idők legsúlyosabb katasztrófája a Földközi-tengeren - mondta a szervezet.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) szerint év eleje óta már 15 ezer illegális bevándorlónak nyújtottak segítséget a Líbia és Itália közötti tengerszakaszon. Az utóbbi hetekben a javuló időjárás miatt is egyre több hajó indult az észak-afrikai partokról Európa felé.