Mindegy, hol van F1, csak ne essen

Fotó: AFP / BEN STANSALL

-

Ecclestone négy futamot akar az USA-ban, de esőt nem. Pedig néhány éve még locsolót akart a pályákra telepíteni. Igaz, két hete még Amerikáért sem lelkesedett.


A Forma-1 kereskedelmi jogait birtokló Bernie Ecclestone több futamot szeretne rendezni az Egyesült Államokban. A Lewis Hamilton harmadik vb-címét austini verseny után a 84 éves sportvezető kifejtette: annak ellenére szeretne több amerikai versenyt, hogy az országban csökkent az érdeklődés a Forma-1 iránt.

„Négy futamot szeretnék itt rendezni. Mindegy hol, csak ne essen az eső. Mondjuk Dél-Kaliforniában. Néhány helyszín már szóba is került” – mondta Ecclestone, aki az időjárással kapcsolatban arra utalt, hogy az elmúlt hétvége során szinte folyamatosan esett az eső, ezért veszélybe került a verseny lebonyolítása. Azért a szitálást valószínűleg nem bánná, pár éve ugyanis az izgalmak fokozása érdekében az is felmerült benne, hogy locsolóberendezést épített a pályákra, szimulálva a mindig izgalmas esőfutamokat.

De a mostani nyilatkozata azért is furcsa, mert két héttel korábban, az orosz televízióban még egészen más stílust használt. „Meg kellene próbálnunk javítani az amerikai pozícióinkon. Ez kemény feladat számomra, mert nem vagyok nagyon lelkes, ha Amerikáról van szó” - mondta Szocsiban Ecclestone, aki azzal is komoly feltűnést keltett, hogy csodálatát fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és megvetéssel beszélt a demokrácia intézményéről.

Jelenleg a texasi futam a Forma-1-es versenynaptár egyetlen amerikai nagydíja, de régebben New Yorkban, a kaliforniai Long Beachen, Las Vegasban, Detroitban, Dallasban, Phoenixben és Indianapolisban is rendeztek versenyeket, a 2014-es programtervezetbe pedig New Jersey is bekerült helyszínként, de végül nem valósult meg a verseny. „Azt hiszem, meg kellett volna rendeznünk New Jersey-ben a futamot. De a lehetőség még mindig fennáll” – szögezte le Ecclestone.

A profitra vágyó amerikai szervezők dolgát nem segítené a szakág pénzügyi struktúrája, ugyanis minden rendezőnek nagyon komoly összeget kell fizetnie a kereskedelmi jogok birtokosának. A jövő évi versenynaptárban rekordnak számító 21 futam szerepel, ebből ugyanúgy egy lenne az Egyesült Államokban, mint idén.