Mindegy, hogy háború miatt jönnek, a többség akkor is elzavarná őket

Fotó: Vs.hu / Hirling Bálint

-

Az utóbbi hetekben a Jobbik és a Fidesz után az LMP szavazói lettek a menekülteket leginkább elutasító politikai csoport az Ipsos felmérése szerint. Általában sincs változás: bár az emberek többsége nem gazdasági bevándorlóknak, hanem háború elől menekülőknek tartja a menedékkérőket, az emberek kétharmada mégis elutasítja őket.


Az Ipsos a Republikon Intézet megbízásából végzett kutatást a magyar társadalom menekültekkel kapcsolatos attitűdjéről nyár elején és szeptember második hetében, országos reprezentatív mintán, megegyező kérdésekkel.

Az elmúlt hónapokban alapvetően nem változott a menekültek társadalmi megítélése nyár elején 64, szeptember elején pedig a megkérdezettek 67 százaléka nyilatkozott úgy, hogy veszélyt jelentenek, így nem kellene befogadni őket. Csak 10-ből 2 ember gondolja azt, hogy Magyarországnak kötelessége lenne a menekültek befogadása.

Az elutasítás annak ellenére igaz, hogy csak a megkérdezettek negyede gondolja azt, hogy a menedékkérők "gazdasági bevándorlók", és többségük megélhetési okból indult útnak. Minden második ember úgy véli, hogy a menekülthullám hátterében háború és életveszély húzódik.

A kormányzati narratíva, vagyis a "gazdasági bevándorlás" csak egy politikai szavazótáborban kapott többséget, de nem a Fideszében, hanem a Jobbikéban. A kormánypárti szavazók abszolút többsége szerint a háború elől menekülőkről van szó.

Befogadóbbak egyedül az MSZP szavazói lettek a felmérés szerint, de valamennyi párt szimpatizánsai között az elutasítók vannak többségben.
A Jobbik-szavazók közül a június-július fordulóján készített mérésben még 71 százalék vélte úgy, hogy a menekültek veszélyt jelentenek, szeptemberre ez az arány 83 százalékra nőtt.
Az LMP támogatóinak nyár elején mintegy fele, mostanra viszont kétharmada utasítja el a menekültek befogadását. Elzárkózóbbak lettek a DK-sok is: 47-ről 53 százalékra nőtt azok aránya, akik veszélyt látnak a menekültekben.