Mindeddig elhallgatott magyar Oscar-díj

Fotó: AFP / The Picture Desk / István Hajdu

-

Januárban jelentették be, hogy milyen filmes fejlesztéseket díjaztak technikai Oscar-díjjal. A listán a Mudbox nevű szobrászprogram magyar fejlesztői is ott vannak. Meg egy hidraulikus kocsidobáló gép is.


Óriási felbontású, poligonok millióiból álló modellek létrehozására alkalmas digitális szobrászprogram is kapott technikai Oscart. A magyar és angol trükkmesterek által kitalált és magyar programozók által fejlesztett szoftvert nem csak a mozisok használják: a Medal of Honorban és a rendkívül ijesztő Alan Wake horrorjátékban is mudboxos figurákra lehetett lövöldözni. A díjban a szoftver ötletgazdái, Madjar Tibor,  Andrew Camenisch és David Cardwell osztozik a jelenlegi fejlesztőkkel, Kőhegyi Csabával és Major Imrével. A magyar sajtó becsületét a Cink mentette meg, mert észrevette, hogy a lista még januárban megjelent és magyar fejlesztők is szerepelnek rajta.


King Kongot is Mudboxban gyúrták

A Mudbox kalandos utat járt be, történetében szerepel az utóbbi idők szinte összes fontos filmje. Madjar és társai A Gyűrűk Ura utómunkálatain dolgoztak az új-zélandi Weta Digital stúdióban, ott készült el a program első verziója. A Mudboxot saját használatra tervezték, okosabb eszközt akartak a munkához. Először a 2005-ös King Kongban lehetett találkozni Mudboxszal készült modelleket. A programot végül az Autodesk nevű, ipari tervezőszoftvereket is gyártó vállalat vásárolta fel; ma is tőle lehet megvenni.

King Kong (2005)

Bay trükkmesterét is díjazták

A további díjazottak között is csodálatos gépek és programok találhatók. John Frazier, Chuck Gaspar és Clay Pinney minden eddiginél pontosabb pneumatikus autóhajítójukért részesültek elismerésben. Frazier munkájával többször találkoztak a magyar nézők, ő Michael Bay elsőszámú robbantóembere. A Transformers filmek speciális effektjei, szétszőnyegbombázott robotjai és darabokra szakadó betonoszlopai is őt dicsérik. A legnagyobb húzása viszont nem a robotokhoz kötődik, a Bad Boys második részében egy floridai villát robbanthatott rommá.


Több díjat osztottak ki távirányítós kamerarendszerek fejlesztéséért is. Ezek közül a Fly-Cam Sarah nevű rendszere tűnik a legizgalmasabbnak, ami olyan helyekre is be tud repülni, ahová egy helikopter vagy egy drótpályán húzott kamera nem férne be. A Sarah ráadásul nem többrotoros - a telepeket villámgyorsan merítő - drón, hanem helikopterszerű robot, ami nyolc kilónyi teherrel is harminc percig képes a levegőben maradni.