Milyen sulit végezzek, ha elnök vagy miniszterelnök akarok lenni?

Fotó: AFP / BERTRAND LANGLOIS / AFP / BERTRAND LANGLOIS

-

Németországban jó ajánlólevél a kémiadiploma, Magyarországon a paragrafusok között kel tudni eligazodni. Itt a térkép, amelyik nem hiba nélkül ugyan, de mutatja, mi a világ kormány- és államfőinek legmagasabb iskolai végzettsége.


A MapPorn szubreddit egy olyan térképet állított össze, amelyen az országok vezetőinek végzettségét jelölik meg. Az országok színei a kormányfők végzettségét jelenti, a kis háromszögek pedig az államfőkét.


A világ vezetőinek iskola végzettsége

-


Néhány példa

Jól látható, hogy a világ legtöbb vezetője közgazdász, de sokan jogászok, politológusok vagy történészek. Az Egyesült Államok elnöke, Barack Obama, Oroszország elnöke, Vlagyimir Putyin, illetve miniszterelnöke, Dimitrij Medvegyev és Kína miniszterelnöke, Li Ko-csiang mind jogász végzettségű, utóbbinak viszont közgazdasági doktorátusa is van. A 2013 végén rögzített térképen Franciaország miniszterelnöke még Jean-Marc Ayrault, aki némettanár, március 31-étől viszont a történész Manuel Valls a kormányfő. A kvantumkémikus Angela Merkel nem csak azért különleges, mert ő az első női kormányfő Németországban, hanem mert ő az első kancellár, aki a természettudományok doktora. Az Egyesült Királyság miniszterelnökét, David Cameront szürke színnel jelzik, mert még 1988-ban interdiszciplináris (több tudományágat érintő) diplomát szerzett Oxfordban filozófiából, politikatudományból és közgazdaság-tudományból. A visegrádi négyek kormányfői között jelenleg Donald Tusk — aki történész — az egyetlen, aki nem jogász végzettségű. (A térkép elkészítésekor a cseh miniszterelnök még a közgazdász Jiri Rusnok.)


A magyar vezetőket nem ismerik eléggé

Ha viszont valaki azt tervezi, hogy ennek a térképnek az alapján indul neki a magyar állam- vagy kormányfői pozíció elnyerésének, legyen óvatos. Az Orbán Viktorral és Áder Jánossal kapcsolatos adatok ugyanis azt jelzik, a honlap készítői nem eléggé felkészültek. Aki a magyar miniszterelnök vagy államfő pályáját szeretné másolni, menjen inkább jogi egyetemre. Mert noha a fenti térkép Orbán Viktort politológusnak vagy történésznek tartja, Ádert Jánoshoz pedig interdiszciplináris diplomát, esetleg arisztokrata nevelést rendel, mindketten jogászok, mint az idehaza közismert. Orbán esetében a készítőket talán az téveszthette meg, hogy az oxfordi Pembroke College-ban az angol liberalizmus politikai filozófiájának történetét is kutatta.