Milyen meglepő: az NSA cáfolja Snowdent

Fotó: MTI/Channel 4 / MTI/Channel 4

-

Cáfolta az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA), hogy Edward Snowden az ügynökség munkatársaként többször is aggályainak adott hangot az NSA adatgyűjtésével kapcsolatban. Csütörtöki közlésük szerint mindössze egyetlen olyan elektronikus levelet talált, amelyben Snowden egy technikai jellegű jogi kérdés tisztázását kérte.


Edward Snowden az NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában beszélt arról, hogy annak idején tájékoztatást kért az NSA-től az adatgyűjtési eljárása törvényességéről. Az NSA csütörtökön úgy reagált: a férfi előtt számos út nyitva állt volna, hogy kifejezze kétségeit vagy bírálatait. Ennek azonban nincs nyoma. Az ügynökség közzétett egy e-mailt, amelyben szerintük Snowden vélhetően utal erre. A levél 2013. április elejéről származik, vagyis három hónappal az után íródott, hogy a férfi először kapcsolatba lépett újságírókkal. Az e-mailben Edward Snowden egy olyan - a jogszabályi hierarchiát taglaló - NSA-dokumentummal kapcsolatban kért tisztázó választ, amelyből az volt kiolvasható, hogy az elnöki rendeletek egyenrangúak a szövetségi jogszabályokkal. "Nem vagyok benne teljesen biztos, de ez pontatlannak látszik, úgy tűnik, mintha azt jelentené, hogy az elnöki rendeletek egyenrangúak a törvénnyel. Tudnák ezt tisztázni?" - írta. Az ügynökség egy meg nem nevezett jogásza válaszában azt írta, Snowdennek igaza van, az elnök által kiadott rendeleteknél magasabb rangú a törvény. A Moszkvában adott interjújában Snowden azt mondta, levelére bürokratikus nyelvezetben azt a választ kapta, hogy "hagyja abba a kérdezősködést". Valójában a jogász a válaszlevél végén azt írta, Snowden hívja fel, ha lenne még kérdése.  


Az NSA egykori alkalmazottja hatalmas adatmennyiséget szivárogtatott ki hazája elhagyása után a globális amerikai adatgyűjtésből felfedve annak méreteit, továbbá azt, hogy minden fontos politikus a világon célpontjává vált. Snowden jelenleg Oroszországban él menedékjogot élvezve.