Milyen, amikor bármikor jöhet a végrehajtó? Videós riport Kőbányáról

Fotó: VS.hu / Kummer János

-

Órákon keresztül nem lehetett tudni, megérkezik-e ma a végrehajtó egy hétgyermekes családhoz Kőbányára. A házat a Város Mindenkié nevű civil szervezet aktivistái védték - nagyjából 25-en. Végrehajtó végül nem jött. A civil szervezet ugyanis beadott egy újabb bírósági keresetet, az ítéletig felfüggesztik a végrehajtást. A bíróság 45 napon belül dönt. Ha a családnak ad igazat, a kilakoltatás határidejét 90 nappal meg kell hosszabbítani.


Mihók Mariannék egy lebontásra váró háztömb egyik nagyon kicsi szociális bérlakásában élnek. Szerződésük már nincs, az határozott idejű volt, az önkormányzat nem hosszabbította meg. Ennek okairól nem tudni. Tartozásuk azóta van, onnantól kezdve ugyanis jogcím nélküli lakáshasználókká váltak, ami azt jelenti, hogy az amúgy rossz állapotban lévő lakás bérleti díja a többszörösére emelkedett. Ezt nem tudták fizetni. Most már 700 ezer forinttal tartóznak. A gyerekeket egy családtaghoz menekítették.Családok átmeneti otthonánál várólistán vannak több helyen is, de nem tudni, mikor dönthetnek sorsukról. Átmeneti szállásra csak a fél család mehetne. Az önkormányzattól másik lakást nem kapnak. Holott a Város Mindenkié aktivistája, Átol Dorottya szerint erre lenne lehetőségük: Kőbányán jelenleg 320 üres bérlakás van.


Kilakoltatás Kőbányán

A Noszlopy utca érintett területén 42 család élt, mára három maradt, előbb-utóbb mindhármat kilakoltatják. Mariannék átmenetileg még maradhatnak, az egyik család viszont már nem bírta a nyomást és rokonokhoz költözött. A korábban itt lakott 42 családból volt, aki cserelakást kapott. Olyan is, akinek amúgy volt tartozása - mondta Átol Dorottya. A szervezet szerint a tömeges lakásproblémák megoldásához állami beavatkozásra volna szükség. Kevés a szociális bérlakás, a lakásfenntartási támogatás összegét is emelni kellene. Megkerestük a kőbányai önkormányzatot, a polgármesterrel a kampány miatt nem tudtunk beszélni. Szabó Krisztián jegyző a mai esetről nem tudott nyilatkozni. Arról beszélt, „tízes nagyságrendű” lakóingatlannal kapcsolatban rendeltek el végrehajtást. Arról is beszélt, hosszú út vezet egy lakás kiürítéséig. A szerződést nem az első tartozás után mondják fel a bérlővel, a bajba jutottaknak segítséget adnak és részletfizetésre is lehetőség van. Amikor már nem menthető a helyzet, felmondják a szerződést, de még az általában évekig tartó pereskedés alatt is vissza lehet fizetni a tartozást.