Milliós nászajándékot kapott Habony a Szépművészeti igazgatójától

Fotó: VS.hu / Adrián Zoltán

-

Sajnos a Szépművészeti Múzeum nem válaszolt, de megkerestünk pár rendezvényszervezőt és összegyűjtöttük más múzeumok árajánlatait, hogy megtudjuk, mennyit kellett volna fizetnie Habony Árpádnak a múzeum kibérléséért, ha nem ingyen kapta volna meg az esküvőjére Baán László múzeumigazgatótól.


Baán László, a Szépművészeti Múzeum igazgatója tegnap Fiala János rádióműsorában elárulta, nemcsak hogy ő volt Habony Árpád esküvői tanúja, de a Szépművészeti Múzeumot ingyen adta oda a miniszterelnök tanácsadójának lakodalmára. Ezt a következővel indokolta:A múzeumnak hosszú távon érdeke, hogy jóban legyen fontos emberekkel, akiknek a segítségével az intézmény előrébb juthat.

Mi nem vagyunk túl fontos emberek, de szerettük volna megtudni, hogy amennyiben szeretnénk a Szépművészeti Múzeumba esküvőt vagy céges bulit szervezni, akkor mennyit kellene fizetnünk, így tegnap árajánlatot kértünk a múzeum programirodájától és rendezvényszervező irodájától is (három e-mail-címre küldtük el a kérdéseinket), de sajnos eddig nem kaptunk választ. Rendezvényszervező cégektől azonban igen.


Jó nagy ajándék

Tegnap a 444.hu szúrta ki, hogy Náray Tamás divattervező a cikkük alá bekommentelte a Facebookon, hogy neki 1,5 millió forintot kellett fizetnie egy divatbemutatóért.

Mi megkerestünk néhány rendezvényszervező céget, hogy ők mennyiért bérelték, bérelhetnék ki a Szépművészeti Múzeumot. Többféle választ kaptunk, ami logikus is, hiszen nyilvánosan elérhető listaár nélkül az intézmények általában egyedi árajánlatot készítenek a megbízó kilétének és igényeinek megfelelően. Így nem mindegy, hogy a múzeumot magánszemély vagy cég, esetleg nonprofit vállalkozás akarja-e kibérelni, ahogy az sem, hogy hány teremre van szükségük, hány fős rendezvényről van szó, van-e építési nap, és milyen extrákat kérnek, például van-e igényük tárlatvezetésre. Több intézmény a cateringet is vállalja, ami nyilván megdobhatja az árakat, de úgy tudjuk, hogy a Szépművészeti Múzeum inkább szívesen ajánl cateringcéget, maga nem szervez étkeztetést.

Mindettől függetlenül az általunk megkeresett rendezvényesek nettó 1,5 és 2 millió forint közé lőtték be azt az árat, amiért ma egy magánszemély, illetve az általa megbízott rendezvényes cég egy 150-200 fős esküvőre kibérelhetné a Szépművészeti Múzeumot (azt nem tudjuk, Habony Árpád esküvője hány fős volt), de ez attól is függ, hogy csupán a csarnokra és a catering elhelyezésére van-e szükség, vagy az oldalsó termeket is meg kell-e nyitni hozzá, továbbá, hogy kell-e színpadot építeni a zenekarnak, DJ-nek. Az egyik forrásunk ügyfele egy sok évvel ezelőtti, 250-300 fős rendezvényért közel 3 millió forintot fizetett.

Megnéztük továbbá, hogy más múzeumok és a Műcsarnok mennyiért adják ki a termeiket. A legtöbb múzeumnál nincs nyilvános árajánlat az egyes csarnokokra, terekre, termekre (így van ez többek között a Néprajzi Múzeumnál, a Természettudományi Múzeumnál, az Iparművészetinél, a Közlekedésinél és a szegedi Móra Ferenc Múzeumnál is), de azért vannak listaárak is. Az alábbi táblázatból lehet képet kapni arról, hogy hol, mit, mennyiért lehet bérelni – különösen a Szépművészeti Múzeum elrendezéséhez valamennyire hasonló, de kisebb Műcsarnok árait érdemes nézni.


Egyes hazai múzeumok és kiállítóterek nyilvános terembérleti díjai


A Szépművészeti Múzeum, Baán László és a miniszterelnök tanácsadója közötti kapcsolat nem először került be a sajtóba. Korábban megírtuk, hogy közel 300 millió forintnyi összértékű festményt bérelt ki a Szépművészetitől a BrandLab Kft. a Szerb utcai irodájába, ahová Habony Árpád is sokat járt. Ahogy Baán László később elmondta, tudomása szerint a képeket a Jáksó László-féle Marslakók, a viszonylag hamar bebukott közmédiás sorozat miatt bérelték ki az irodába. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, mint a Szépművészeti Múzeum fenntartója, Baán Lászlót megrótta azért, mert nem kért engedélyt erre a minisztériumtól. Az időszaki kamarakiállítást pedig itt lehet megtekinteni.

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, mennyire általános, hogy a múzeumok ingyenesen adnak ki termeket, rendelkeznek-e erről adatokkal, és kiadják-e azokat nekünk. Azt is szerettük volna megtudni, hogy van-e valamilyen lista „a fontos emberekről”, és egyébként mit gondolnak arról, hogy Baán László ingyen adta oda Habony Árpádnak a múzeumot az esküvőjére. Egyelőre nem kaptunk válaszokat.