Milliós kártérítés jár a megrágalmazott dékánhelyettesnek

-

A Rolling Stone és az újságíró a szakma legelemibb szabályait sem tartották be.


Hárommillió dollár, azaz 830 millió forint kártérítést ítélt meg a bíróság a Virginiai Egyetem volt dékánhelyettesének, mert egy cikkben azzal rágalmazták meg, hogy eltussolt egy csoportos nemi erőszakot. A charlottesville-i bíróság szerint a cikk szerzője, Sabrina Rubin Erdely szabadúszó újságíró 2 millió dollár, a riportot közlő Rolling Stone pedig további egymillió dollár jóvátételt köteles fizetni Nicole Eramo volt dékánhelyettesnek. Eramo a botrány miatt már csak adminisztrátor az USA egyik legrangosabb és legpatinásabb egyetemén.

A kéthetente megjelenő magazin 2014 novemberében A Rape on the Campus címmel közölt nagy visszhangot kiváltó riportot a Jackie-nek nevezett lányról, akit a cikk szerint diáktársai csoportosan megerőszakoltak, de az egyetem vezetői eltussolták az ügyet. A légből kapott történet országos vitát váltott ki az amerikai egyetemeken előforduló nemi erőszakról.

A cikk után az egyetem belső vizsgálatot rendelt el, és eljárást indított a rendőrség is, ám nem találtak a történetet megerősítő adatot. A nő vallomásában azonban számos következetlenséget találtak. Egy további vizsgálat szerint a szerző és a lap figyelmen kívül hagyták az újságírás legelemibb szabályait, például a 7 állítólagos erőszakolót nem is próbálták megkérdezni, sőt a puszta létezésüket sem ellenőrizték.

A Rolling Stone 2015 áprilisában visszavonta a cikket, a riportban befeketített dékánhelyettes pedig rágalmazásért feljelentette a magazint és az újságírót, és csaknem 8 millió dollárt követelt az okozott erkölcsi és egyéb károkért. A kereset főleg azt kifogásolta, hogy a cikk csak az állítólagos eltussolásokra koncentrált, és a dékánhelyettest igyekezett feltüntetni az egész történet fő felelőseként.