Milliókra büntette a GVH a gyógygombás Varga Gábor cégét

-

A cég reklámjaiban valótlanul állította, hogy a gyógygomba kivonatokat tartalmazó termékek alkalmasak gyógyításra.


5 millió forintra büntette a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-t a Gazdasági Versenyhivatal (GVH), mivel a társaság a gyógygomba reklámozásakor tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott a fogyasztókkal szemben.

A GVH határozatából kiderül, a cég reklámjai nem bizonyított módon - így jogi értelemben valótlanul - állították azt, hogy a gyógygomba kivonatokat tartalmazó termékei alkalmasak betegségek, illetve az emberi szervezet működési zavarai vagy rendellenességei gyógyítására.

A kft.-t korábban is megbüntették már, 2008-ban 1 millió forintra, 2011-ben pedig 8 millióra. A társaság ezzel nem értett egyet, ezért bírósághoz fordult. A testület kimondta, hogy a GVH határozatának a rendelkező része és indokolása nem állt összhangban egymással, nem állapíthatók meg kétséget kizáróan azok a tájékoztatások, amelyek a jogi értékelés alapjául szolgáló tényállás részét képezték, így - a bíróság álláspontja szerint - az eljárási jogszabálysértés az ügy érdemére kihatott. A bíróság ezért a versenyhatóság határozatát hatályon kívül helyezte és új eljárás lefolytatására kötelezte a GVH-t. Ez fejeződött be most, és végződött 5 millió forintos bírsággal.

Varga Gábor, a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft. tulajdonosa az MTI-nek


hajmeresztőnek, abszurdnak

nevezte a döntést és azt mondta, valószínűleg megfellebbezik a határozatot, mivel a termékeikkel kapcsolatban nem reklámoztak gyógyhatást. Hangsúlyozta, a gyógygombák csoportjába tartoznak az antibiotikumok is, amelyeket hivatalosan is gyógyszernek ismernek el, és az elmúlt 60-70 évben a legtöbb életet mentették meg.