Milliókat kaphat a NASA-tól, ha van egy jó ötlete

Forrás: NASA

-


Az amerikai űrügynökség költségvetését egyszer-kétszer megpróbálták megnyirbálni, de azért még mindig viszonylag jól el van eresztve. Itt az idő, hogy akár önök is részesedjenek abból a 17,5 milliárd dollárból (ez nagyjából 4,7 ezer milliárd forint – az új paksi atomerőmű 3,6 ezer milliárdba kerül előreláthatólag.)

Három olyan ötletpályázata is van a NASA-nak, amin anélkül lehet jelentősebb summát nyerni, hogy a pályázónak kész termékkel kellene előállnia.


Űrbázis wanted!

A marsi életkörülményeket előállító rendszerek leírására összesen 15 ezer dollárt (közel négymillió forint) különített el a NASA. Ebből ugyan három díjazott fog részesülni, de az ötezer dollár sem rossz pénz. A pályázóknak azt kell leírni minél pontosabban, hogy hogyan lehet egy a földi ellátmánytól a legkevésbé függő, fenntartható, és ami a legfontosabb, tényleg felépíthető bázist létrehozni.A fenntarthatóság azért is fontos, mert a NASA becslése szerint 500 naponként lehet ellátmányt juttatni a leendő marsi bázisra. Ez a minimális idő, lesznek szállítmányok, amelyek között több idő fog eltelni. Ilyen gyakoriság mellett viszont csak úgy lehet üzemelni, ha a bázis önellátó.

Az ügynökséget egyaránt érdeklik a rövid- és a hosszútávú tennivalók leírásai. Gyakorlatilag bármilyen ötlettel meg lehet szórni a bírálóbizottságot. Igazán persze annak örülnek, ha egy-egy probléma felvázolását, a megoldáshoz és annak ellenőrzéséhez szükséges lépéseket írják meg nekik. Mérnöki tervet, prototípust viszont nem kérnek.Kevéssé sci-fibe illő, de a fentihez hasonlóan érdekes feladat az erős, ellenben nem szilárd anyagból készült – „felfújható” – űrállomási modulokhoz vezető ajtó kitalálása. Mivel az ajtót az űrséták során használják majd, így nem opció, hogy zárás után szivárogjon.


Kész terméket itt sem vár az ügynökség, jól végiggondolt leírásnak viszont örülnek. A cipzár és a tépőzár valószínűleg kiesik, és patenttel sem lehet rendesen lezárni egy űrállomást. Ráadásul ha az ajtó merev anyagból készül is, valahogy meg kell oldani a csatlakoztatását a membránszerű, rugalmas állomásfalhoz. A legjobb ötlet 15 ezer dollárt fog érni.A legkomolyabb díjjal kecsegtető pályázatot – 29 ezer dollárt a teljes összeg, abból már lehet sarokházat venni – egy olyan megoldásra írták ki, amely a 150 napnál hosszabb mélyűri expedíciókon résztvevő űrhajósok megóvását segíti a kozmikus háttérsugárzástól. A nagyrészt protonokból álló, nagy energiájú sugárzás hosszú távon növeli a rák kialakulásának esélyét. Mielőtt bármilyen nagyobb, emberi szereplős űrküldetést indít az emberiség, meg kell oldania a védelmüket.A nyertes pályázat leírhat aktív és passzív védelmi eszközöket is, a lényeg, hogy minél kisebb tömegű berendezéssel oldja meg a problémát. Az űrben minden megspórolt kilogramm számít.