Milliókat hozott a hatalmas szarvasgomba

Fotó: MTI/MTVA / -------------------

-

Az aszály miatt visszaesett a termés és megdrágult a gomba.


Egy 850 grammos fehér szarvasgomba 75 ezer euróért (azaz 23,4 millió forintért) kelt el egy olaszországi árverésen. A jótékony célú aukció legszebb példányát egy műholdas kapcsolat útján licitáló hongkongi vendéglős vásárolta meg. Az észak-olaszországi Albában tartott árverés 271 ezer euró (84 millió forint) összbevételt hozott.

A hónapok óta tartó szárazság miatt Olaszországban idén nagyon visszaesett a szarvasgombatermés, ezért az egekbe szöktek az árak. Az értékesebb fehér szarvasgomba kilójáért idén akár 6000 eurót (1,87 millió forint) is elkérnek a tavalyi 3-4000 euró helyett. A kevésbé exkluzív fekete szarvasgomba már akár 500 euróért (156 ezer forint) is kapható. A szarvasgomba-kutató intézet szerint az aszály csak a mennyiséget befolyásolta, a minőséget nem.

Olaszországban körülbelül 200 ezren foglalkoznak szarvasgombagyűjtéssel, az ágazat árbevétele eléri az évi félmilliárd eurót (156 milliárd forint).

A piemonti Albában 90 éve rendezik meg a nagy, két hónapig tartó fehérszarvasgomba-vásárt, ennek részeként tartják az extrém árakat is elérő jótékony célú árverést.