-

Alig érkezik segély az ENSZ szerint. Két és fél millió ember hagyta el otthonát.


Súlyos humanitárius válsághelyzet fenyeget Jemenben. Több mint 7,6 millió ember élelmiszer-ellátása bizonytalan, és segítségre szorulnak – mondta John Ging, az ENSZ humanitárius koordinációért felelős irodájának igazgatója. Kétszázezer kórosan alultáplált gyerek van az országban.

Jemenben 2014 óta 2 és fél millióan kényszerültek elhagyni otthonaikat. Mint hangsúlyozta, egyre súlyosabb a humanitárius helyzet, a nemzetközi közösségnek pedig segítenie kell.

A válsághelyzet mértékéhez képest túl kevés ország ajánlott fel segítséget – mondta Ging, aki szerint milliókat „egyetlen lépés” választ el az éhínségtől. Ez az ENSZ jelenlegi egyik legsúlyosabb vészhelyzete. A világszervezet 1,8 milliárd dollárt tart szükségesnek a segítségnyújtáshoz, ám ennek mindössze hatodát kapta meg eddig. Szaúd-Arábia például az idén nem tett felajánlást, pedig tavaly 245 millió dollárral segítette Jement.

Jemenben tavaly márciusban robbant ki polgárháború: az Irán támogatását élvező síita húszik harcolnak a szaúdiak által támogatott kormányerőkkel. Eddig több mint hatezer ember halt már meg. Felük civil volt, mintegy hatoduk pedig kisgyermek.

A jemeni külügyminiszter kedden bejelentette, hogy felfüggesztik a Kuvaitban tartott béketárgyalásokat, mert a felkelők nem hajlandóak elfogadni az ország nemzetközileg elismert elnökét.