Milliárdosok kérik Trumpot, hogy gyermekekre ne vonatkozzon a törvény

Fotó: NurPhoto / Michal Fludra

-

Az USA-ba menekülő kiskorúakat és fiatalkorúakat ne utasítsa ki: ezt mondják Trumpnak többek közt az Apple, a Facebook és az Amazon vezetői.


Nyílt levélben kérik Donald Trumpot az Apple, a Facebook, az Amazon és a Microsoft vezetői, hogy az USA-ba érkező gyermekekre ne vonatkozzon a kiutasítási törvény. Több mint 350 nagyvállalat vezetője írta alá az elnöknek benyújtott petíciót.
Donald Trump megszüntetné a Barack Obama által hatályba léptetett DACA-programot. Ez a program védi a kiutasítástól azokat a menekülteket, akik gyermekkorúként vagy fiatalkorúként érkeztek az USA-ba. 800 ezer fiatalról van szó, akiket Obama ,,Dreamereknek", álmodozóknak hívott.
A petíció felhívja a figyelmet arra, hogy az ,,álmodozók" fontosan lehetnek az amerikai munkaerő-piacon, ha felnőnek. Satya Nadella, a Microsoft jelenlegi vezérigazgatója azt mondta, ő sem tartana ott, ahol most, ha gyermekként kiutasítják az USA-ból - Nadella ugyanis Indiából származik. Az Uber frissen kinevezett vezérigazgatója, az iráni származású Dara Khosrowshahi azt mondta,


ezek a gyerekek megérdemlik az amerikai álom lehetőségét.

Az ellentábor is felemelte a hangját

Vannak olyanok is, akik a DACA-program visszavonását követelik. Konzervatív szövetségi államok egy csoportja perrel fenyegeti a Trump-kormányt, ha nem vonják vissza keddig a programot. Szerintük a gyermekeket védő programnak semmi helye a Trump-kormány tervei között, hiszen azt még az előző elnök hozta.
Trump megválasztása előtt azt mondta erről a programról, hogy


alkotmányellenes elnöki amnesztia,

de beiktatása óta már megértőbb álláspontot képvisel.
A DACA-program jövőjéről a Fehér Háznak ezen a héten kellene döntenie, de a szóvivő azt mondta csütörtökön, hogy a döntés még nem született meg.