Több száz milliós osztalékot vett ki cégeiből Garancsi

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A frissen kikerült mérlegbeszámolókból kiderült: legfontosabb befektetéseiből csaknem egymilliárd forint landolt 2014-ben a focicsapat mellett több céget is tulajdonló üzletember zsebében.


Garancsi István tavaly 51 százalékos részesedést szerzett egy építőipari vállalkozásban, a Market Építő Zrt.-ben. Garancsi a most benyújtott tavalyi mérlegbeszámoló szerint máris 440 millió forinttal lett gazdagabb, miután a vállalkozás 880 millió forint osztalékot fizetett ki két tulajdonosának.


A Market idei éve is jónak ígérkezik, hiszen a tavaly frissen elnyert közbeszerzési pályázatok még idén is adnak munkát, ráadásul a cég újra nyit a lakáspiac felé. Márpedig az elmúlt hónapokban igencsak megélénkült a kereslet a lakások iránt, tehát lesz hova befektetni a felhalmozott tőkét. Garancsi egyébként ezen a terepen mozog igazán otthonosan, hiszen ingatlanfejlesztéssel alapozta meg a vagyonát, amikor a 2000-es évek elején a diplomataingatlanokat kezelő állami céget, a CD Hungary-t megvásárolta.Ígéretes új piacok

Garancsi István az államilag elrendelt pénztárgépcserébe is beszállt. Az általa felvásárolt Mobil Adat Kft. 2013-ban 6,2 millió forint forgalmat tudott elkönyvelni, tavaly azonban már 1,5 milliárd forintot hozott azzal, hogy a GSM-hálózaton biztosítja a kommunikációt a pénztárgépek és a Nemzeti Adóhivatal között. A 226 millió forintos adózott eredményből kivett osztalékból Garancsinak 90 százalék, vagyis mintegy 200 millió forint jutott.

Kezdenek beérni a kockázatitőke-befektetései is. A Garangold Investment arra vállalkozott, hogy uniós pénzek felhasználásával pénzt helyez ki innovatív vállalkozásokhoz, amelyeknek utóbb ezt a pénzt vissza kell fizetniük, de a majdani profitból a tőkebefektetés közvetítője is részesedik. Tavaly a 29 millió forintos eredményből Garancsi 21,7 milliót vett ki.

A Garangold 3 milliárd forintnyi uniós forrást kezel, azt az információt azonban nem osztja meg, hogy mely vállalkozásokba fektetett be. Korábban egy esztergomi bérkerékpár-rendszert kiépítő cégről lehetett tudni, de annak a tavalyi mérlegbeszámolójából még csak a néhány milliós veszteség látszik.

Idén februárban egy új üzletágba is belevágott az üzletember, ez pedig a légi közlekedés. A Garangolddal beszállt a Trust Air Aviation Kft.-be, amely a győri Audi által használt péri repülőtér forgalmából igyekszik részesedni.


A Videoton sóstói stadionjának terve


A Videotont tulajdonló Futball Investnek tavaly ugyan semmilyen üzleti tevékenysége nem volt, ám az árfolyamnyereségből 219 millió forintot tudott elkönyvelni, amiből 120 millió forintot osztalékként az egyedüli tulajdonosnak, Garancsi Istvánnak ki is tudott fizetni. Ráadásul hatalmas befektetés elé néz a Vidi, hiszen az állam majdnem 15 milliárd forintot fordít a székesfehérvári stadionnak és környezetének az újjáépítésére.

A MET Magyarország Zrt. forgalma bár erősen visszaesett, azért még így is adódott 1,5 milliárdos profit. Ebből Garancsinak is juthatott, hiszen a Svájcban bejegyzett tulajdonosban, a MET Holdingban 10 százalékkal ő is érdekelt.


A bank nem ment tavaly

Garancsi István a pénzügyi ágazatban is jó pozíciót szerzett, amikor első munkahelyén a Mecsekvidéke Takarékszövetkezetnél belekóstolt a hitelintézeti tevékenységbe. Utóbb tag lett a Duna Takarékban, amelyet még időben bankká alakítottak, és ezáltal megúszták az állam által levezényelt takarékszövetkezeti integrációt.

A banki különadóból azonban nem maradhatott ki: bár láthatóan növekszik a Duna Takarék Bank (tavaly például Felcsúton is nyitott új fiókot), a tavalyi százmilliós eredményét egy az egyben elvitte az adóhivatal. Az idei év még rosszabbnak ígérkezik, hiszen a banki elszámoltatás a Duna Takarékot is érintette. A friss mérlegbeszámoló már előre is vetíti, hogy a tisztességtelennek minősített banki magatartás és az árfolyamrés miatt az ügyfeleknek visszajuttatott pénz több mint félmilliárdos veszteséget okoz 2015-ben a banknak.


garancsi istván osztalékkivétje, 2014.

  • Market Zrt.: 440 millió (880 milliónak a fele)
  • Mobil Adat Kft: 200 millió
  • Garangold Investment: 21,7 millió
  • Futball Invest: 120 millió