Milliárdos kárt okozott a májusi monszun

Forrás: Erik / koponyeg.hu

-

Beáztak az ingatlanok, a víz elöntötte a pincéket és garázsokat.


Közel 8 ezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a májusi felhőszakadás után. A károk becsült értéke elérheti az 1,2-1,3 milliárd forintot a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint. A legtöbb kárt a felhőszakadás és beázás miatt jelentették be. Gyakoriak voltak a tetősérülések, illetve panelhézag-beázások is, a MABISZ első összesítése alapján azonban a legtöbb kárt az alacsonyabban fekvő ingatlanokat, illetve pincéket, garázsokat ért elöntések okozták.

A biztosító társaságok szerint mind területileg, mind időben szokatlanul koncentráltan jelentkezett a csapadék. A káresemények 75-80 százaléka a fővárosban történt, 15 százaléka Pest megyében, és mindössze 5-10 százalékuk az ország többi területén.

Az első összesítések szerint a felhőszakadás a Budapest észak-déli vonalat érintette, a kelet-nyugati kerületekben jóval kevesebb kárt okozott a nagy mennyiségű csapadék. A kárstatisztikák szerint az utóbbi években a korábbinál gyakrabban fordultak elő monszunszerű esőzések Magyarországon is.

Magyarországon az év leginkább kárveszélyes, viharokkal, felhőszakadásokkal tarkított időjárási periódusa a május-augusztusi időszak. 2010 és 2015 között ezekben a hónapokban több mint 885 ezer kárt rendeztek a biztosító társaságok, a tavaszi-nyári viharok okozta károkra kifizetett összeg pedig megközelítette a 70 milliárd forintot.

Az elmúlt évek május-augusztusi hónapjaiban mért adatai alapján egy biztosított lakossági ingatlanban átlagosan 115 ezer forint összegű kárt okoztak a nyári viharok és esőzések.

Az elmúlt évtized legviharosabb, illetve súlyos árvizekkel sújtott éve a 2010-es volt. Akkor május eleje és augusztus vége között 312 ezer biztosított ingatlanra 30 milliárd forint összegű kártérítést fizettek ki.

A MABISZ szerint 2016 végén 3,122 millió lakásbiztosítási szerződést kezeltek a biztosító társaságok. A 4,4 millió magyarországi lakóingatlan 72-73 százaléka rendelkezik biztosítással. Egy alapbiztosítás, amely az úgynevezett elemi kockázatokat tartalmazza, már havi 2-3 ezer forint összegű díjért megköthető.