Milliárdos csalás gyanújával nyomoz a NAV három oktatási alapítványnál

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

-


A Magyar Nemzet információja szerint a NAV közép-magyarországi regionális bűnügyi igazgatósága költségvetési csalás és sikkasztás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz Drégelyvár Oktatási Közalapítvány, a Harmadik Évezred Oktatásért Alapítvány és a Tanult és Képzett Emberekért Közhasznú Alapítvány tevékenységével összefüggésben.

A gyanú szerint 2013-14-ben olyan tanulók után is felvettek költségvetési támogatásokat, akik nem jártak az alapítványok által működtetett iskolákba vagy papíron több oktatási intézményben is nyilvántartották őket.

Az első nyomozás február végén indult egy olyan bejelentés alapján, ami szerint a DOK fenntartásában lévő Kempelen Farkas Szakképző Iskola igazgatósága jogosulatlanul vesz igénybe állami támogatásokat, illetve az intézmények valótlan adatokat jelentettek a tanulók és az oktatók létszámáról, a tanárok pedig nem kapták meg a fizetésüket.

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint több ezer károsultja lehet az ügynek, a nyomozás pedig várhatóan évekig is eltarthat a rengeteg irat és a kihallgatandó tanúk nagy száma miatt.