Milliárdos bírságot kaptak a megyei lapok kiadói

-

Összesen mintegy 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH, mivel úgy találta, hogy a négy kiadó felosztotta az országot, és megegyezett abban, nem lépnek egymás területére.


A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megállapította, hogy négy, megyei lapokat kiadó cég, az Axel Springer-Magyarország Kft. (új nevén: Mediaworks Kft.), a Russmedia Kft. (korábbi nevén: Inform Média), a Lapcom Kiadó Kft. és a Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft. versenykorlátozó megállapodás kötött. A jogsértés elkövetéséért összesen mintegy 2,2 milliárd forint bírságot szabott ki a GVH.

A GVH által feltárt kartell még 2000-ben jött létre, és 2010 áprilisáig állt fenn. A kiadók megállapodásának célja a verseny korlátozása volt, ennek keretében felosztották egymás közt a piacot, és korlátozták a megyei lapkiadókat abban, hogy egymás megyéinek területén napilapokkal, illetve más kiadványokkal jelenjenek meg. A megállapodás kiterjedt a lapok áraira, illetve a hirdetési díjakra is.

A GVH döntése szerint az Axel Springer és a három másik vállalkozáscsoport megsértette a gazdasági versenyt korlátozó megállapodás tilalmát, ezért a hivatal összesen 2 milliárd 164 millió forint versenyfelügyeleti bírságot szabott ki az alábbiak szerint:

  • Axel Springer 615.471.000 forint,
  • Russmedia 480.836.000 forint,
  • Lapcom 313.140.000 forint,
  • Pannon Lapok 755.422.000 forint.