Milliárdokról is szólt a Lázár–Rogán-harc

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

-

A Miniszterelnökségtől Rogán Antal minisztériumához kerül az állami reklámköltéseket felügyelő hivatal. Az intézmény vezetője, Nobilis Márton azért mondhatott le, mert a Rogánnal konfliktust vállaló Lázár János emberének tartották.


Rogán Antal a kormányfő kabinetfőnökeként nem csupán Orbán Viktor legközelebbi munkatársa lesz, de komoly költségvetési források felett is rendelkezni fog. A Rogán által irányított Miniszterelnöki Kabinetirodához kerül ugyanis az évi 25 milliárd forintot szétosztó Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH) is.

Az NKH-t tavaly hozta létre a kormány, hogy egyetlen hivatal rendelkezzen az állami intézmények és vállalatok hirdetési költségeivel. Az NKH a Lázár János vezette Miniszterelnökség alá tartozott. Lázár korábban arra hivatkozva tiltakozott Rogán új pozíciója ellen, hogy szerinte nem lennének világosak a két politikus közti felelősségi viszonyok. Emellett valószínűleg érzékenyen érinthette az is, hogy az NKH elkerül tőle.

A hivatal felállítása előtt az állami vállalatok médiaügynökségeken keresztül hirdettek. A megbízott médiaügynökség döntötte el, hogy milyen médiafelületen, milyen újságokban jelenjenek meg az állami hirdetések. Korábban az állam többször a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Inter Media Group (IMG) médiaügynökséget bízta meg ezzel a munkával.

Orbán Viktor és Simicska Lajos vitája átalakította ezt a gyakorlatot. Az új rendszer szerint, ha egy állami vállalat, például a Magyar Turizmus Zrt. hirdetni akar, akkor ezzel az igényével a NKH-hoz fordul. Az NKH írja ki és bonyolítja le a Magyar Turizmus Zrt. pályázatát. A pályázatokon nem indulhat a piacon lévő összes médiaügynökség, csak az a három konzorcium, amelyet közbeszerzéssel kiválasztottak.

Rogánnak valószínűleg más tervei vannak a Nemzeti Kommunikációs Hivatallal, mint Lázárnak. A kormányfő leendő kabinetfőnökét a Fideszben jóval médiatudatosabb emberként tartják számon, mint Lázár Jánost. De erre utal az is, hogy Lázár csütörtökön bejelentette, az NKH elnöke, Nobilis Márton benyújtotta a lemondását. A miniszter ezt azzal indokolta, hogy Nobilis elvégezte a rábízott munkát, felállt a hivatal.

Nobilis távozásának hátterében inkább az állhat, hogy az NKH volt elnökét a kormányzaton belül Lázár emberének tartották. Nobilis Márton Nobilis Kristóf üzletembernek, az Index korábbi tulajdonosának a fia. A Figyelő júniusban az Origo korábbi főszerkesztőjének menesztésével kapcsolatban említette Nobilis Márton nevét. Eszerint a kormányzattól Nobilison keresztül érkeztek politikai jellegű kérések az Origo felé.