Milliárdokat osztanak szét a kkv-k között

Fotó: MTI/MTVA / Koszticsák Szilárd

-

Az EU következő 7 éves költségvetésében Magyarország több mint 34 milliárd euróval gazdálkodhat. Tíz operatív programból hetet már elfogadtak.


A 2014 és 2020 közötti uniós költségvetési ciklusban több mint 34 milliárd eurónyi forrásból gazdálkodhat Magyarország – mondta Vitályos Eszter európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkár a Nyíregyházi Állatparkban. Ez azt jelenti, hogy míg az előző hét évben minden egyes magyar állampolgárra 660 ezer forint uniós támogatás jutott, a következő ciklusban 712 ezer forint jut majd.


Vitályos Eszter beszélt arról is, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott tíz operatív program közül hetet már befogadott az unió. A tervek szerint idén a kormány 133 pályázati felhívást tesz közzé csaknem 2700 milliárd forint értékben. A kis- és középvállalkozásokat kedvezményezettként érintő pályázatok lesznek az elsők, amelyek megjelennek a következő hetekben. A kkv-k a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) 2383 milliárd forintos keretéből részesülhetnek – mondta az államtitkár, hozzátéve: a kedvezményes hitel-, garancia- és tőkeprogramokból az induló vállalkozások részesülhetnek, a tervek szerint április–májusban 90 milliárd forintnyi pályázati forrás nyílik meg a szektor szereplői előtt. Ebből 80 milliárd a termelési kapacitás bővítését, 5-5 milliárd pedig a kkv-k munkahelyteremtő beruházásait, illetve a piaci megjelenést szolgálja.