Milliárdokat érhet Fangio Ferrarija

-

A Sotheby's aukciósház december 10-én, New Yorkban elárverezi a Forma–1-es legenda, Juan Manul Fangio 1956-os Ferrari 290 MM Scagliettijét. Az összesen négy példányban készült jármű a becslések szerint 28 millió dollárért (7,6 milliárd forintért) kelhet el.A történelmi Ferrari 1964-ig rótta a köröket a versenypályán anélkül, hogy összetört volna, az alváza és a karosszériája is eredeti, motorszáma is hiteles. Az aukciós versenyautók rekordját egy tavaly a Bonhamsnál eladott Ferrari 250 GTO Berlinetta állította fel, amelyért 38,2 millió dollárt fizetett egy vásárló.


Az argentin Fangio minden idők egyik legnagyobb Forma 1-es versenyzője volt. Az árverésre kerülő piros színű, kék orrú kocsit kifejezetten az ötszörös F1 világbajnok számára készítették. Ebből a 290 MM-es típusból egyébként mindössze négy példányt építettek.

A gépet Temple Buell autórajongó vásárolta meg 1957-ben, aki további versenyekre küldte Jo Bonnierrel és Masten Gregoryval a kormánykerék mögött. Ezt követően Pierre Bardinon gyűjtő kollekciójába került, és 34 évig Franciaországban parkolt, míg a jelenlegi tulajdonos, egy magát megnevezni nem kívánó európai gyűjtő meg nem vásárolta.