Milliárdokat ad az MTK-nak a kormány

-

Ötmilliárdot plusz hétszer 300 milliót jelent a kormánnyal kötött stratégiai megállapodás a klubnak, nem jár rosszul öt másik budapesti egyesület sem, a kormány átvállalja adósságukat.


Gáláns "ajándékot" kapott a kormánytól 125. születésnapjára az MTK. A sportegyesület elnöke, Deutsch Tamás és Orbán Viktor miniszterelnök írta alá a kormány és a klub stratégiai megállapodását, mely szerint az MTK ötmilliárd forintot kap meglévő sportlétesítményeinek fejlesztésére, a Brüll Alfréd Akadémia létrehozására, illetve Hungária körúti labdarúgó-stadionjának jövő évi megújítására.


Ezen kívül a kormány vállalta, hogy a következő hét évre évi 300 millió forintot ad az MTK-nak, egyúttal átvállalja az egyesület és öt másik fővárosi klub, a Bp. Honvéd, a BVSC, a Ferencváros, a Vasas és az Újpest adósságát. Deutsch Tamás bejelentette azt is, hogy ezzel az öt fővárosi klubbal is stratégiai szövetséget köt majd a kormány.

Orbán Viktor elmondta: az MTK az ország egyik legeredményesebb egyesülete, hiszen sportolói eddig 33 olimpiai bajnoki címet szereztek. A miniszterelnök szerint a magyar sport azért ellentmondásos, mert míg a versenysport nemzetközileg sikeres, addig a magyar gyerekek nagyon keveset mozognak. A kormány azért döntött a hazai sportlétesítmények felújítása mellett, mert a sport a lelki egészséghez is szükséges – mondta a kormányfő. Mint fogalmazott: „Magyarország jövője a gyerekeinkben van, ezért semmi sem drága”.


Schmitt Pált is díjazták

Az MTK fennállásának 125. évfordulója alkalmából a miniszterelnöktől és Deutsch Tamástól elismeréseket vehettek át az MTK legsikeresebb jelenlegi és korábbi sportolói. Díjat vehetett át a kétszeres olimpiai bajnok, a plágiumügye nyomán az államfői posztról lemondott Schmitt Pál, valamint Sákovicsné Dömölky Lídia, Horváth Zoltán, Bárány Árpád, S. Kovács Ádám, Wichmann Tamás, Tordasi Ildikó, Storcz Botond és Kovács Edit is.


A gálán kitüntették magát Deutsch Tamást is. Mint Kamuti Jenő, a magyar és nemzetközi fair-play bizottság elnöke bejelentette, fair play-díjban részesítik az MTK-t. Az indoklás szerint az MTK sportolóit mindig is a tisztesség és a becsület jellemezte.


„Kölcsönt ne végy, ne adj: mert a hitel

Elveszti önmagát, el a barátot;

Viszont, adósság a gazdálkodás

Hegyét tompítja.“

 

 

William Shakespeare: Hamlet (részlet)