Milliárdok helyett pár milliós hasznot remélhet Gyurcsány cége

Fotó: AFP / FERENC ISZA

-

Kiderült, hogy az Altus vezette 11 tagú konzorciumot mintegy 400 ezer eurós munkával bízta meg az Európai Bizottság, nem pedig ötmillióssal, ahogyan azt korábban a Fidesz európai parlamenti képviselője, Deutsch Tamás állította.


Közzétette az Európai Bizottság, hogy mennyiért dolgozik az Altus Zrt. vezette konzorcium: tavaly októberben 399 190 euró értékben nyert el megbízást az Európai Bizottságtól, a pénz azonban megoszlik a konzorcium 11 tagja között. Ez azt jelenti, hogy az Altus másfél milliárd forint helyett várhatóan néhány tízmillió forintért végzi majd el a munkát a bizottságnak, és összességében pár millió forint hasznot remélhet.

Az adatok eddig üzleti titoknak számítottak, és úgy derültek ki, hogy Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) politikusa nyilvánosságra hozta Corina Cretu regionális politikáért felelős biztos válaszát Deutsch Tamás fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő írásbeli kérdésére.

A fideszes EP-képviselő arra volt kíváncsi: ki, miért és mikor döntött úgy, hogy kiszervezi a tanulmánykészítést, pontosan mekkora összeget nyert el a konzorcium, és milyen eljárás során, milyen megfontolások alapján tartották alkalmasnak a pályázó cégeket a feladatra, illetve tisztában voltak-e az Altus pártpolitikai kötődésével és „korábbi kétes ügyeivel”.

Corina Cretu válaszában azt írta, nyílt közbeszerzésen, versenyeztetve választottak ki cégcsoportokat, a három legkedvezőbb ajánlatot adó konzorcium között volt az is, amelynek vezetője az Altus. A levélből kiderül az is: a konzorciumok között maximum ötmillió euró osztható ki, ebből tavaly októberben az Altus 399 190 eurós megbízást nyert el.

Molnár Csaba úgy értékelte, „végre nem mi, hanem az Európai Bizottság cáfolta ezt a hazugságot, hogy 1,5 milliárd forintos tendert nyert az Altus vezette konzorcium”. Az EP-képviselő szerint az sem igaz, hogy a céget összeférhetetlenség miatt ki kellett volna zárni a pályázatból. Cretu válaszában az áll, az ajánlatokat háromlépcsős folyamatban értékelik. Elsőként a kizárási kritériumokat vizsgálják, majd a kiválasztási kritériumokat ellenőrzik, végül az ajánlatokat az odaítélési követelmények szerint rangsorolják. Cretu tudatja, hogy a konzorciumokat közösen, nem cégenként értékelik, miután a teljesítésért is egyetemes felelősséggel tartoznak, vezetőiknek pedig nyilatkozniuk kell arról, hogy nem áll fenn összeférhetetlenség vagy a kizárásra okot adó körülmény.

„Lázár János és Deutsch Tamás házhoz ment a pofonért” – utalt Molnár arra, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden Brüsszelben tárgyalt a bizottság regionális politikáért felelős főigazgatójával. A DK alelnöke értetlenségét is kifejezte, hogy két ilyen rutinos politikus miért vállal fel egy ilyen „eleve vesztes ügyet”.

Az Altus múlt héten bejelentette, hogy beperel több fideszes politikust valótlan állításaik miatt.

A Fidesz frakciója most úgy reagált az uniós biztos válaszára, hogy „Gyurcsány Ferenc akárhogy zsonglőrködik a számokkal, az Altus brüsszeli megbízása tisztességtelen, és kimeríti a tiltott pártfinanszírozás gyanúját”.