Miley Cyrus mellbimbója megint elszabadult

Fotó: Getty Images / Frazer Harrison

-

Látszólag véletlenül került be az élő adásba a vasárnapi MTV Video Music Awards egyik kulisszák mögött elkapott jelenetében, de az énekesnő mellbimbójának stratégiai megjelenítésével fontos felszabadító harcot is vív.


Miley Cyrus talán meglepő választás volt az MTV vasárnapi díjkiosztójának a háziasszonyaként műsorvezetőjeként, de az eddig fordulatos szórakoztatóipari karriert befutó színésznő/énekesnő nem tett semmi kiszámíthatatlant a műsor alatt – az eddigi útkeresését és harcait ismerve tulajdonképpen az volt a minimum, hogy legalább az egyik mellbimbóját megmutatja a kamerának. A saját kamerájának pedig még többet megmutatott, a műsor előtt konkrétan meztelenül pózolt a tükör előtt egy Instagramra posztolt képen – bár itt cuki csillagocskákkal kitakarta mindazt azt, amitől igazi akt lett volna a kép.


When yiew da host so you gotta get to the vmas early AF!!!!!

A photo posted by Miley Cyrus (@mileycyrus) on


Miley Cyrus vasárnap esti ruhaválasztásaiban kódolva volt a villantásként emlegetett incidens esélye, vagyis az, hogy túlságosan is sokat mutasson a legintimebb testrészeiből, de tulajdonképpen egyszer sem érte úgynevezett ruházati baleset. A bal mellbimbóját ugyanis épp két ruhaviselés között, az átöltözés során sikerült becsempésznie az élő adásba, amikor amúgy sem volt rajta ruha.Janet Jacksonnak a 2004-es Super Bowl szünetében nyújtott emlékezetes fellépése óta nyilvánvaló, hogy az amerikai tévénézőket nem szabad mellbimbóval sokkolni – még akkor sem, ha jelzésértékű takarás van rajta, mint Jacksonén volt.Az amerikai médiahatóság akkor rekordnagyságú büntetést, 550 ezer dollárt ítélt meg a műsort élőben közvetítő CBS-nek, a Janet Jackson iránt megnőtt érdeklődés viszont egyértelműen arra utalt, hogy az énekesnő mellbimbójának akár élő adásban is van létjogosultsága. A félidős show-műsort készítő MTV a botrány közepette nagy elégedettséggel vehette tudomásul, hogy „Janet Jackson” lett az internet történetének a legkeresettebb szava, eseménye és képe, és 2004-ben és 2005-ben is ő volt az, akire a legtöbben rákerestek.


Miley Cyrus azonban nem rekordokra hajt. Az ő vasárnap esti mellvillantása véletlenszerűnek tűnhetett (erős kétségeink vannak, hogy nem az volt), de valójában jól felépített ideológia van mögötte. Erről később, előbb idézzük fel, hogy pontosan mi történt az MTV vasárnap esti VMA-gáláján.

Miután Taylor Swift a négy díjából az egyiket átvette, a kamera benézett a kulisszák mögé, ahol Cyrus épp sokadszorra átöltözött, a helyzet tehát erősen kedvezett a csupasz bőr mutogatásának. Az amerikai médiahatóság – részben a Janet Jackson-féle incidensből okulva – előírja, hogy az MTV díjkiosztójához hasonló élő műsorok pár másodperces csúszással kerüljenek adásba, hogy részben a káromkodásoktól, részben a finomkodva ruházati baleseteknek nevezett mellvillantásoktól még időben meg tudják kímélni a nézőket. A biztonsági csúszás működött is, de csak hangban – legalábbis a Cyrus szájának a mozgása és a szavai nem voltak szinkronban, képben viszont épp elkapta, és élőben közvetítette is a kamera, ahogy a maga előtt tartott függöny egyszer csak stratégiai helyen elmozdult, és teljesen felfedte az énekesnő bal mellét. És mellbimbóját. A látvány csak egy másodpercig foglalta le a nézők figyelmét, utána ugyanis rögtön a nézőtérre váltott a rendező, ahol ruhát viselő embereket mutogattak. Azt viszont még pont el lehetett kapni a reklámblokk előtt, hogy Miley Cyrus nem teljesen őszinte meghökkenéssel megkérdezi:


Mi történik? Ja, bocs. Kint van a cicim?


Miley Cyrus nem először ment szembe a konvencionális ruházati elvárásokkal. De túl azon, hogy nyilvánvalóan jól érzi magát a bőrében, a (majdnem) pucérkodásainak üzenete is van. Legutóbb Jimmy Kimmel show-műsorában vette védelmébe a női mellbimbókat, miközben a sajátját két szív alakú tapasszal takarta le, csodálatos zavart idézve elő ezzel a műsorvezető koncentrációjában.

Cyrus a Free the Nipple mozgalom lelkes támogatója, és az ügy érdekében maga is jó példával jár elöl a közösségi oldalakon, a szakmájában és a magánéletében is, és újra és újra rámutat arra az álszentségre, amellyel a társadalom és a média a női melleket, egész pontosan a női mellbimbókat tabuként kezeli, miközben a férfiak magától értetődő természetességgel mutogathatják a sajátjukat. (A mozgalomról ebben a cikkünkben részletesen írtunk.)


Miley Cyrus on baring her breasts…

Posted by Jimmy Kimmel Live on Saturday, August 29, 2015

Amikor Jimmy Kimmel a klasszikus, általában pedagógiai célzattal alkalmazott kérdéssel szembesítette, miszerint a szülei mégis mit szólnak ahhoz, hogy közszemlére teszi a melleit, Cyrus nem bonyolította túl a dolgokat: „Inkább legyen kint a mellem, és legyek jó ember, mint hogy pólót viseljek, de ribanc legyek. Ha kint van a cicid, nem igazán lehetsz seggfej.” Miley Cyrus ebben az interjúban is rátapintott az amerikaiak abszurdba hajló félelmeire: egész pontosan arra, hogy miközben semmi bajuk a mellekkel, sőt nagyon is támogatják, hogy szem előtt legyenek, addig a mellbimbókkal szemben egyszerűen védtelenek.

Védtelen volt Jimmy Kimmel is, ezért megkérdezte az énekesnőt, hogy nem érzi-e magát kényelmetlenül, amikor semmi sem fedi a mellét, de Miley Cyrus ismét rávilágított arra, hogy ez a feszengés sokkal jellemzőbb arra, aki a mellekkel szemben áll, semmint arra, akihez tartoznak. A Paul McCartney-val való áprilisi találkozását elevenítette fel, amelynek a különlegességét az adta, hogy míg az egykori Beatles-tag testét rendesnek tartott ruházat borította, addig Miley Cyrus mellét, pontosabban a mellbimbóját itt is mindössze egy szív alakú tapasz fedte el. „Paullal beszélgettem, és láttam, hogy nem tudja, hová nézzen közben. Mivel én már McCartney látványától zavarban voltam, jót tett nekem, hogy láttam, ő mennyire zavarban van” – magyarázta ezt az érdekes hatásmechanizmust.

Nem is szólva arról – állítja Miley Cyrus – , hogy a csaknem csupasz mellek tökéletesen alkalmasak arra, hogy beindítsanak egy döcögő párbeszédet. Elég annyit mondani: „Ne bámuld a melleimet!”, és innen már be is indul a társalgás.


Miley Cyrus, MTV Video Music Awards


Miley Cyrusnak emlékezetes csatái voltak a mellbimbót alapból száműző Instagrammal. A közösségi oldal szigorú tiltása inspirálta részben a mellbimbók felszabadítására irányuló #freethenipple kampányt, amelyhez Madonnától Rihannáig több híresség is csatlakozott, miután a saját bőrén tapasztalta meg a tabu erejét. (Rihanna Instagram-fiókját 2014-ben fel is függesztették, mert a szabályzattal ellentétes képeket posztolt.) Az Instagram tiltása a mozgalom támogatói szerint kifejezetten szexista, hiszen a tiltólistán nem szerepelnek a férfi mellbimbók.

Miley Cyrus azonban itt is szereti feszegetni a határokat, és megtalálta a módját annak, hogy úgy mutassa meg a mellbimbóját, hogy az átmenjen az Instagram szűrőjén.


What's yo flava???

A photo posted by Miley Cyrus (@mileycyrus) on


Korábban az Instagram már eltávolította az egyik fotóját, de az énekesnő újabb és újabb támadást indított az álszentség ellen. A Free the Nipple mozgalom feltehetően a jövőben is számíthat a közreműködésére.


@papermagazine @benjamjones @twinkleswinkle

A photo posted by Miley Cyrus (@mileycyrus) on