Milánói magyar pavilon: az építész válaszol

Fotó: Expohungary.com / Expohungary.com

-

A vezető építész tervező, Ertsey Attila szerint a Milánói Világkiállításra tervezett magyar pavilon „az élhető jövőről szól”. ”Dadogva, bumfordian, amatőr módon, szakmaiatlanul”, ő mégis támogatja.


„Az Alakor arról az élhető jövőről szól. Dadogva, bumfordian, amatőr módon, szakmaiatlanul. De szól. Én azt hiszem, megértettem valamit belőle, ezért vállaltam, hogy egy nemépítésznek segítek. Mert ez a világ el fog pusztulni. Hamarabb, mint gondolnátok. S ami marad belőle, az nem stílusok, trendek, hanem valami, ami az életet menti át. Egy búzaföld egy sámándob közepén. Tök abszurd, nem?” – így védi Ertsey Attila vezető építész tervező a 2015-ös Milánói Világkiállításra tervezett magyar pavilont. Pedig az expóra kiírt pályázatot egy másik terv nyerte meg, az Alakor a második lett – az állam képviseletében eljáró tervező iroda szerint viszont az olaszoknak tetszett az ötlet. Másoknak kevésbé: mint arról már korábban beszámoltunk, tiltakoztak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem építészei, az Építész Szakkollégium, a Magyar Építész Kamara, a Magyar Építészek Szövetsége és a győri építészképzés oktatói is.

Ertsey: A háttérben működő erőkre is figyelni kell

Az építész tervező szerint három síkon érdemes szemlélni a történteket: a fizikai síkon, a háttérben működő erők tekintetében és a szellemi világban zajló küzdelmeken keresztül. Mint az elsővel kapcsolatban írja: hogy most hozták nyilvánosságra a kormánydöntést, és nem januárban, annak nyilvánvalóan politikai okai vannak. „Ez a döntés tőlünk független, mégis most úgy tűnik, a negatívum egyedül rajtam csapódik le” – írja. Viszont a döntés jogszerűségét megvédi, álláspontja szerint „az ötletpályázaton elért első díj nem jelent kötelezettséget a kiíró számára”. A második sík szerinte a tervpályázati rendszert érinti, és ha „elégedetlenek vagyunk a rendszerrel, azért csak magunkat tehetjük felelőssé. Miért? Mert sose mertük a bőrünket a vásárra vinni”. Ertsey szerint mások csak a számítógép mögül mernek kiállni valami ellen. Sőt, kifejti azt is, hogy őt nem mindenki ítélheti meg, mert „az én döntésem egy objektíven létező szellemvilágban gyökerező etikai individualizmus, amit megítélni csak arról a szintről lehet.” És ismét eltolja magától a projektet, mondván, az nem az ő szellemi terméke, hanem Sárkány Sándoré, így csak utóbbi mondhat le az első díjas javára.

Tiltakozik a KÉK és a Dél-dunántúli Építész Kamara is

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) állásfoglalásában leszögezi: „A Kortárs Építészeti Központ elítéli a visszás szakmai döntéshozatali eljárást. Emellett fontosnak véli egyértelműsíteni a döntéshozók és a magyarországi közvélemény előtt, hogy az "Alakor" című pályamű megvalósítása szembe megy Magyarország azon érdekével, hogy a magyar kultúrát értékalapú, vonzó módon mutassa be a világ felé.” A KÉK is felkéri a döntéshozókat, hogy Ertsey és Sárkány projektje helyett Gettó Tamás és Hutter Ákos terve, a „Malom” című munka valósuljon meg. Ezt kéri a Dél-dunántúli Építész Kamara is: mint írja, „a szakmailag indokolatlanul, önkényesen megváltoztatott értéksorrend a szakma számára megalázó.”