Milánóból kitiltották három napra az autókat

Fotó: AFP / MARCO BERTORELLO

-

Egyre súlyosabb probléma Olaszországban a szmog. Egy déli kisvárosban a fatüzelésű pizzakemencét is betiltották. Milánó az egyik legszennyezettebb város Európában.


A légszennyezettség miatt három napig nem közlekedhetnek autók Milánóban. Az 1,2 milliós észak-olaszországi városban már egy hónapja tart a szmog. A szerdáig tartó akció ideje alatt különleges „szmogellenes” napijegyet lehet váltani a városi tömegközlekedésre kedvezményes, 1,5 eurós (475 forintos) áron. A személygépjárművek és a motorok délelőtt 10 és délután 4 óra között nem közlekedhetnek.

Milánó Európa egyik legszennyezettebb városának számít, ahol évek óta minden télen komoly gondot jelent a szmog. Az idén a helyzetet külön súlyosbítja, hogy a Pó-síkság térségében több mint két hónapja nem esett, míg a szél az átlagosnál gyengébb, a hőmérséklet pedig magasabb volt. Vasárnap például 17 fokot mértek.

A jövő hét elején Rómában is autóforgalom-korlátozó intézkedések lépnek életbe a légszennyezettség miatt. Hasonló tilalom lép életbe a hét első két napján a lombardiai Bergamo városában is. Vasárnap hasonló okokból több észak-olasz városban – Modenában, Piacenzában, Ferrarában és Reggio Emiliában – rendeltek el autómentes napot.

A Nápoly melletti San Vitaliano település polgármestere még a fatüzelésű pizzasütő kemencék használatát is megtiltotta a légszennyezettség csökkentése céljából.

Olaszországban az egészségügyi minisztérium kutatása szerint évente 30 ezer ember haláláért felelős a légszennyezettség, azaz az összes halálozás hét százaléka írható a szmog számlájára.