Mikronéziát is felfedezte az UNESCO

Forrás: Dreamstime

-

Le Corbusier építészeti munkássága, a mexikói Revillagigedo szigetcsoport és a kínai Sennungcsia őserdő is az 1052 világörökség része lett.


Huszonegy új helyszínnel gazdagodott az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének világörökségi listája. Az Isztambulban tanácskozó bizottság 12 kulturális, 6 természeti és 3 vegyes helyszínt vett fel a listájára. Így már 1052 világörökségi helyszín van 165 országban, olvasható az UNESCO oldalán.


Kulturális helyszínek

1. A spanyolországi Dolmenes de Antequera megalitikus síremlékeit a neolitikumban és a bronzkorban emelték. A tombák az európai őstörténet jelentős építészeti munkáiként kerültek a világörökségi listára. A spanyolországi dolmenek az ötödik megalitikus emléket jelentik Európából az UNESCO-listán, de az első szárazföldit, mivel a többiek mind szigeteken találhatók.


Dolmenes de Antequera, Spanyolország


2. A közép-amerikai Antigua szigetén György korabeli haditengerészeti építmények húzódnak. A mély és szűk öböl hegyekkel van körül véve, így menedéket nyújtott a hurrikánokkal szemben, és ideális helyként szolgált a hajók javítására. A britek hajógyári építkezése a 18. században elképzelhetetlen lett volna az afrikai rabszolgák több generációs fáradhatatlan munkája nélkül. A britek mindent megtettek, hogy megőrizzék cukornádültetvényeiket abban az időben, amikor az európai hatalmak a kelet-karibi térségért versengtek.


Antigua szigete a a kelet-karibi övezetben


3. Az örmény határ közelében, Észak-Törökországban található Ani régészeti lelőhelyen középkori város romjait tárták fel: lakóházakat, vallási és katonai épületeket. A 10-11. században virágzó Ani a középkori örmény királyság fővárosa volt. Később, a bizánci, szeldzsuk és grúz uralom alatt karavánutak fontos csomópontjává vált. A mongol hódítás és egy 1319-es földrengés indította el a várost a hanyatlás útján. A helyszín átfogó képet ad a középkori építészet fejlődéséről.


Ani régészeti lelőhely, Törökország


4. A kelet-indiai Bihár szövetségi államban fekszik Nalanda. A Nalanda Mahavihara régészeti helyszínen, amely szintén a világörökség része lett, egy i. e. 3. század és i. sz. 13. század között létesült tudásközpont és monostor maradványai láthatók sztupák, lakó- és iskolák romjaival. Nalanda az indiai szubkontinens legősibb egyeteme, megszakítás nélkül több mint 800 éven át adta át a tudást. A hely történelmi fejlődése rálátást nyújt a buddhizmus vallássá alakulására, valamint betekintést enged a szerzetesi élet és az oktatás hagyományaiba.


Nalanda Mahavihara iskola, India


5. Görögországból a mai Macedónia határán fekvő Philippi régészeti lelőhely vették fel a listára. Az egykor fallal körülvett város az Európát Ázsiával összekötő út, a Via Egnatia mentén épült, i. e. 356-ban II. Philipposz macedón király alapította. Az egykori hellenisztikus épületeket és a későbbi keresztény bazilika romjait is meg lehet tekinteni.


unesco világörökség 2016 Philippi

Philippi Görögországban


6. Gibraltár barlangjait az Egyesült Királyság nevezte a listára. A négy barlangban a Neander-völgyi emberek éltek több mint 125 ezer éve. A barlangok közül a legnagyobb Gorham-barlangot régóta a Neander-völgyi ember egykori lakhelyeként tartja számon a tudomány, két éve több mint 39 ezer éves sziklavéseteket fedeztek fel a barlang mészkőfalában. A barlangokban folytatott régészeti feltárások során kőeszközöket, állatmaradványokat és az ősember egykori tevékenységének nyomait is megtalálták. A leletek lényeges adalékokkal szolgáltak a Neander-völgyi és az egész emberi nem evolúcióról folyó vitához.


unesco világorökségi helyszínek 2016 Gorham's Cave

Gorham-barlang, Gibraltár


7. Nan Madol Mikronézia különleges, elhagyatott romvárosa a Pohnpei-szigetnél. A „Csendes-óceán Velencéjeként” is emlegetett Nan Madol 99 bazalt- és korallszigetből áll. 1200 és 1500 között felépített templomok és síremlékek maradványait őrzik, ezek egykor a Saudeleur dinasztia vallási központját alkották. A mesterséges szigetekből és csatornákból álló izgalmas labirintus a világörökségi mellé egyúttal a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára is felkerült. Az épületeket ugyanis veszélyeztetik a burjánzó mangrove erdők és az eliszaposodó utak.


unesco világörökség 2016 Nan Madol  Ruined city Nan Madol,  Pohnpei, Micronesia, Central Pacific

Nan Madol vallási központ Mikronéziában


8. A brazíliai Pampulha Modern Ensemble nevű szabadidőközpont a szobrászat, festészet, építészet és kertművészet harmonikus egésze, az épületegyüttest 1940-ben hozták létre Belo Horizontéban. Egy mesterséges tavat terveztek a modern épületegyüttes köré, kaszinó, bálterem, jachtklub és Assisi Szent Ferenc temploma is megfér egymással a kulturális és szabadidőközpontban. Az épületeket Oscar Niemeyer tervezte társművészekkel együtt. Modern, merész formákat használtak.


unesco világörökség 2016 Pampulha Modern Ensemble

Pampulha, Belo Horizonté, Brazília


9. Bosznia-Hercegovina, Szerbia, Horvátország és Montenegró 2013-ban közösen nevezte az UNESCO világörökségi listájára középkori sírköveit, a stećakokat, a töröknek más nagy vallásoknak behódolni nem akaró, eredetileg Boszniában élő bogumilok különleges, díszesen faragott mészkő sírköveit. Huszonnyolc olyan temető került fel a listára, ahol stećakok találhatók, 20 Bosznia-Hercegovinából, 3-3 Szerbiából és Montenegróból, 2 pedig Horvátországból.


unesco világörökség 2016 Stećci Medieval Tombstones Graveyards

Boszniai bogumilok díszesen faragott sírkövei


10. A Le Corbusier néven ismert francia építésznek és teoretikusnak, a 20. század egyik legnagyobb hatású építőművészeti személyiségének hét országban 17 épületét vették fel az ENSZ világörökségi listájára. A Le Corbusier tervezte épületek elismerését korábban kétszer is elutasította az UNESCO, most végre elfoglalhatták az azt megillető helyet.


unesco világörökség 2016 le corbusier

Le Corbusier egyik munkája a franciaországi Ronchampban


11. Iránból a települések és az öntözés vízellátását biztosító jellegzetes csatornarendszer, a perzsa kanát került a világörökségi listára. A kanát kútszerű függőleges aknák sorozata, melyeket enyhén lejtő járatok kötnek össze. Ezek vezetik a felszínre a nagy mennyiségű talajvizet. A bizottság azért látta indokoltnak a perzsa kanátok felvételét, mivel a sivatagi térségek kulturális hagyományairól és civilizációjukról kivételesen sokat árulnak el.


unesco világorökségi helyszínek 2016

Perzsa kanát


12. Kínából a délnyugati határvidéken fekvő Coucsiang város Huasan sziklaművészeti kultúrtájat vették fel a világörökségi helyszínek közé. A 38 sziklán látható barlangfestmények a mára eltűnt lojüe emberek életét és szokásait illusztrálják. Az alkotások az időszámításunk előtti 5. és az időszámításunk szerinti 2. század között születtek.


unesco világorökségi helyszínek 2016

Huasan sziklaművészete Kínában


Természetvédelmi helyszínek

1. A mexikói Revillagigedo szigetcsoport a Csendes-óceán keleti térségében fekszik, négy kis sziget és környező vizeik váltak most a világörökség részévé. A szigetcsoport egy elsüllyedt hegyvonulat része: csak a négy vulkáni kúp emelkedik ki az óceánból. A szigetek élővilága sokszínű. Különösen fontos élőhely a sirályok számára. Vízi élővilága is különleges: ördögráják, bálnák, delfinek és cápák úszkálnak a szigetek körül.unesco világorökségi helyszínek 2016

Revillagigedo szigetcsoport Mexikóban


2. A Hupej tartományban lévő Sennungcsia őserdő a biodiverzitás három nagy centrumának egyike Kínában. A 19. és 20. században számos nemzetközi növénygyűjtő-expedíció célpontja volt. Az erdő sok ritka állatfajnak ad otthont, köztük a kínai óriásszalamandrának, az arany piszeorrú majomnak, a ködfoltos párducnak és a közönséges párducnak, valamint az ázsiai fekete medvének.


unesco világorökségi helyszínek 2016

Kína, Hupej tartomány


3. A forró, alkalmanként akár 70 Celsius fokos hőmérsékletű Lut-sivatag Irán délkeleti részén terül el. Június és október között erős szélviharok tombolnak a szubtrópusi térségben. A szél ereje egészen különleges formájúra koptatta a sivatag vörös homokkő szikláit. A geológiai folyamatokat reprezentáló kivételes példaként emlegetik.


unesco világörökség 2016 természetvédelmi Lut desert

A Lut-sivatag Irán délkeleti részén


4. A Mistaken Point fosszília-lelőhely Kanada keleti részén, Új-Fundland délkeleti csücskén húzódik 17 kilométeres hosszúságban a sziklás tengerparton. Ezek a sziklák mintegy 580-560 millió évvel ezelőtt keletkeztek. A partszakaszon a prekambriumi fosszíliák eddig ismert legszerteágazóbb és legjobb állapotban fennmaradt gyűjteményét tárták fel az 1960-as évek vége óta.


unesco világörökségi helyszínek 2016

Mistaken Point, Kanada


5. A szudáni Szanganeb korallzátony a Dungonab-öböllel együtt vált világörökségi helyszínné. A Vörös-tengerben kialakult korallzátony a partvidéktől 25 kilométerre fekszik, az öböl Port Szudántól 125 kilométerre északra. A zátony különleges tengeri és szárazföldi élővilága miatt jelentős: sirályok, tengeri emlősök, cápák, teknősök és ördögráják élőhelye, a Dungonab-öbölben globálisan is komolynak számító dugong- (tengeri tehén) populáció él.


unesco világörökség 2016 természetvédelmi Archipiélago de Revillagigedo

Dungonab-öböl, Szudán


6. A közép-ázsiai Tien-san hegység a Föld egyik legnagyobb hegyvonulata. A Tien-san nyugati hegylánca 700 métertől egészen 4503 méter magasba nyúlik. A változatos hegyvidéki táj kivételes biodiverzitásnak ad otthont. Számos gyümölcsfajta ered erről a vidékről.


unesco világörökség 2016 vegyes Kangchendzonga View of Kanchenjunga, Kangchendzonga range, Ganesh Tok viewpoint, Gangtok, Sikkim, India, Asia

Tien-san Kazahsztán, Kirgizisztán és Üzbegisztán határán


Kulturális és természetvédelmi helyszínek

1. A kanyonok és völgyek szabdalta csádi Ennedi-fennsíkot a víz és a szél formálta lélegzetelállító látványossággá. A legnagyobb kanyonokban található vízkészlet nélkülözhetetlen szerephez jut a fennsík ökoszisztémájának fenntartásában. A kanyonok és a barlangok sziklarajzai a kulturális örökség rendkívül fontos emlékei a Szaharában.unesco világörökség 2016 vegyes Ennedi Massif Natural and Cultural Landscape

Ennedi-fennsík, Szudán


2. A Himalája szívében található észak-indiai Kancsendzönga Nemzeti Park a természet sokféleségét tárja elénk. A síkságot völgyek, tavak ősi erdőikkel, gleccserek, és hófödte hegyeket tarkítják, beleértve a világ harmadik legmagasabb csúcsát, a Kancsendzönga hegyet. Az őslakos szikkim nép mitológiái társulnak a természeti elemekben gazdag hegyhez. A buddhista hiedelemvilág alapja a szikkim a nép történetei és vallásgyakorlatuk.


unesco világörökségi helyszínek

Kancsendzönga Nemzeti Park, India


3. A dél-iraki mocsárvidék a világ legnagyobb deltavidékeként egyedülálló természeti térség. A mocsárvidéken, amelyet a bibliai Édenkertként is emlegetnek, három régészeti helyszín, Uruk, Ur és Eridu egykori sumer városok maradványai együtt kerültek az UNESCO listájára. Egy 2011-ben publikált kutatás szerint a legkorábbi városok nem a folyók mentén létesültek, inkább a folyódeltában elszórva, a mocsárvidék szélén alakultak ki az ősi Mezopotámiában.


unesco világörökség 2016 vegyes The Ahwar of Southern Iraq

Ősi város Dél-Irak mocsárvidékén