Mikor szóljunk a kutyamentőknek?

Fotó: MTI / Kallos Bea

-

Gyulladt sebek, beesett szemek és apatikus viselkedés utal arra, hogy a kutya sürgős állatorvosi ellátásra szorul.


„Az élettársammal egy bontásra váró lakásban élünk a négy kutyánkkal. A kicsit csak egy pár órára szoktam kihozni, mert hiányolja őt az anyja” – mondta egy budai hajléktalan. Elsorolta a kutyák neveit, és amikor az épp jelen lévő felnőtt kan kutyájáról kérdeztük, megmutatta az oltási könyvét. Az oltás időpontjai 2013 óta vannak benne. Elmesélte, hogy egy állatorvosnak különböző kerti munkákat végez, cserébe megkapja az oltásokat a kutyája.

Ezzel szemben van olyan eset, hogy a kölyökkutyát alkohollal bódítják. Somogyi Zoltán, az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke szerint akad olyan hajléktalan, aki fajtakutyákat lop, feltehetően azért, hogy kolduljon velük. A szervezet tagjai már több hajléktalannál találtak lopott kutyát, és az is gyakori, hogy túl fiatal kölyökkutyát látnak a koldulónál. Ezt az állatvédelmi törvények tiltják, nem szabad a kutyakölyköt nyolchetes kor alatt elszakítani az anyjától.


Gyakran hallunk állatbántalmazásról is, de mivel ezeknek általában nincs nyomuk, nem tudunk a hatóságoktól segítséget kérni

– mondta Somogyi Zoltán. Szerinte egyértelmű, hogy egy állattal kolduló hajléktalant jobban megszánnak az emberek, ezért sajnos divatja lett a hajléktalanok körében a kutyatartásnak.


Ha nincs a kölyök nyolchetes, nem szabad elválasztani az anyjától


Az utcán járva-kelve elég nehéz megállapítani, mikor van egy kisállat bajban. Dr. Papp Zoltán, a Dorogi Állatorvosi Rendelő állatorvosa szerint azt, hogy egy állat beteg, egy laikus rendszerint nem tudja kapásból felismerni. A legtöbbször betegség jele, hogy az állat fekszik, nem szívesen mozog, nem eszik és nem iszik. Pusztán abból, hogy a kutya fekszik a gazdája mellett, elég nehéz megállapítani, hogy beteg-e, ahogy azt is, hogy egy kiskutya elérte-e már a nyolchetes kort.

Viszont ha sérüléseket látunk, vagy gyulladt sebeket, akkor biztosan orvosi ellátásra van szüksége az állatnak. Dr. Hámori Zsolt, a Budapest I. Kerületi Állatorvosi Rendelő orvosa azt mondta, szélsőséges esetben van egy-két jel, amely arra utal, hogy az állat azonnali orvosi segítségre szorul: beesett a szeme, apatikus, azaz nem reagál semmire, nehezen mozog, nem tud a lábára állni, illetve az is gyanús lehet, ha nem reagál a környezetére.


Amennyiben orvosi beavatkozásra lenne szükségük ezeknek az állatoknak, akkor különböző állatvédelmi szervezetek finanszírozzák azt, és megszervezik a fuvart és a felépüléshez szükséges helyet

– tette hozzá az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke.


Aki kutyával kéreget, több pénzt kap


Ha rossz állapotban lévő állatot látunk egy koldusnál, akkor többféle hatóságot értesíthetünk: hívhatjuk a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot, valamely állatvédelmi szervezetet, akik megteszik a szükséges lépéseket a rendőrség irányába. „Ilyenkor a kutyát a rendőrség bűnjelként lefoglalja és a gondozásunkba adja az ügy lejártáig. Ez azt jelenti, hogy mi gondoskodunk a megfelelő orvosi ellátásról és a szakvéleményről, amelyet a hatóságoknak természetesen eljuttatunk” – mondta Somogyi Zoltán.

Amennyiben ítélet születik, és bizonyítottá válik az állatkínzás, akkor a kutyát chippel ellátva, oltva és korától függően ivartalanítva megfelelő, ellenőrzött családnak örökbe adják.