Mikola rápirított a Magyarországra rápirító emberi jogi biztosra

Fotó: MTI Zrt. FotÛszerkesztısÈg / Fˆldi Imre

-


Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkára kedden levélben határozottan felszólította az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosát, hogy tartózkodjon Magyarország bírálatától, hiszen az ország az Európai Unió minden jogszabályát betartja.

Magyarország betartja a schengeni és a dublini előírásokat, a bevándorlók ellátásakor a nemzetközi egyezmények szerint jár el, és közben valós választ ad a bevándorlással kapcsolatos kérdésekre – áll a Mikola-levélről hírt adó külügyi közleményben.

A KKM emlékeztetett: Nils Muiznieks lett politikus, az ET emberi jogi biztosa honlapján nemrég közzétett egy bejegyzést, amelyben mély sajnálkozását fejezte ki a magyar kormány menekültekkel kapcsolatos hozzáállása miatt. Hangsúlyozta, hogy Magyarországnak a többi európai országhoz hasonlóan kötelessége védelmet biztosítani a rászorulóknak, tekintet nélkül vallási hovatartozásukra. A bevándorlást korlátozó, az illegális határátlépőket kriminalizáló új jogszabálycsomagot rossz lépésnek tartja, annak szerinte további káros következményei lesznek a menedékkérőkre nézve. Felhívta a magyar parlamentet a jogszabályjavaslatok elvetésére, továbbá sürgette a magyar kormányt és parlamentet, hogy a bevándorlókkal, menedékkérőkkel és menekültekkel szemben emberségesebb és diszkriminációmentes megközelítést alkalmazzon – ismertette Muiznieks írását a KKM.