Mijazaki új animációs filmen dolgozik

Fotó: The Picture Desk /

-

A Ghibli stúdióban fontos változások történtek.


Új vezetőt neveztek ki a híres japán animációs műhely, a Ghibli élére: Nakadzsima Kijofumi a pénzvilágból érkezett, de régóta szoros kapcsolata van a stúdióval – írja a The Hollywood Reporter. A Ghibli vezetésében kilenc éve nem történt változás. A volt bankár, Nakadzsima kinevezése várhatóan elősegíti majd a stúdió atyjának tekintett Mijazaki Hajao új animációs filmjének befejezését is. Nakadzsima 2005-től volt a tokiói székhelyű Ghibli stúdió mellett működő Ghibli Múzeum igazgatója.

A stúdió élén eddig Hosino Kodzsi állt, aki 2008-ban vette át a posztot a stúdió társalapítójától, Szuzuki Tosiótól. Hosino, a Walt Disney japán lányvállalatának egykori főnöke továbbra is megmarad a Ghibli vezető testületében, egyebek mellett a tengerentúli kapcsolatok fejlesztésében, a kereskedelmi és licence-tevékenységben lesz fontos szerepe. A Ghibli irányító testületében igazgatóként dolgozik majd együtt Hosino, Nakadzsima és Szuzuki is.

A stúdió jelenleg Mijazaki Kimitacsi va do ikiru ka című új animációs filmjén dolgozik, amely három-négy év alatt készül el. A stúdió menedzsmentjének felfrissítése azt a célt szolgálja, hogy a film munkálatait és forgalmazását felpörgessék.

A produkció várhatóan az Oscar-díjas Mijazaki utolsó nagy animációs filmje lesz. A készülő új alkotásról februárban számolt be először a Ghibli, ami nagy feltűnést keltett, mivel Mijazaki korábban bejelentette visszavonulását. Utolsó, Szél támad című alkotását 2013-ban játszották a magyar mozikban. A rendező azonban a visszavonulását követően sem hagyta abba teljesen a munkát, forgatott egy rövidfilmet, amelyet a Ghibli múzeumában mutattak be.

Mijazaki 1979-ben bemutatott Lupin III: The Castle of Cagliostro című, egészestés animációs filmmel debütált rendezőként. Ismert munkái közé tartozik a Nauszika - A szél harcosai, a Laputa - Az égi palota, A vadon hercegnője és a Ponyo a tengerparti sziklán. Chihiro Szellemországban című alkotása 2002-ben elnyerte az Arany Medve-díjat a Berlinalén, majd az amerikai filmakadémia legjobb animációs filmnek járó Oscar-szobrát is megkapta.