Mihez kezd egy lány, ha tömeggyilkos szerelme tőle kér segítséget?

-

Nevelőanyja mesélt a Washington Postnak Hasna Aitboulahcenről, aki szerelmes volt a merényletek kitervelőjébe, Abdelhamid Abaaoudba. A történet egy fiatal, kábítószerező és kemény éjszakai életet élő párizsi muszlim lányról szól, akit teljesen behálózott dzsihadista unokatestvére.


A Washington Post hosszú riportot közöl azzal a nővel, aki a francia rendőrségnek segítve feldobta a 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik fő kitervelőjét, Abdelhamid Abaaoudot. A terrorista a rendőrségi akció során unokahúgával, Hasna Aitbloulahcennel együtt meghalt Saint Denis-ben tavaly november 19-én.

A laphoz került részletes francia nyomozati leírás és az unokahúg negyvenes éveiben járó nevelőanyjával való beszélgetés tanulsága az, hogy a reményvesztett fiatalokat nagyon könnyen magával tudja rántani a dzsihadizmus. És ezen az sem segít, hogy Hasna Aitboulahcen életében először biztonságban érezhette volna magát új családjánál.

Abaaoud segítőtársa, a 26 éves Hasna Aitboulahcen az élete jelentős részét nevelőszülőknél élte le. Korábbi nevelőapjával ritkán találkozott, nevelőanyja azonban gyakran bántotta és sértegette. Így az otthon teljesen gyökértelen lány lassan rácsúszott a drogokra és az alkoholra.

„2010 és 2014 között élt folyamatosan nálam” – mesélte új nevelőanyja a Washington Postnak. A lány gyakran tűnt el hetekre, kokainozott, ivott és rengeteget partizott. Ezzel együtt nagyon szerette az új családját, és nevelőanyja szerint szórakoztató történeteket mesélt a párizsi éjszakai életről. „Nagyon meg tudott minket nevettetni” – mondta.

2014-ben azonban 180 fokos fordulatot vett Hasna Aitboulahcen élete. Egyre komolyabban vette az iszlám előírásait, és elkezdett nikábot hordani. A Whatsappon megismerkedett valakivel Szíriából, akinek kilétét soha nem fedte fel a nevelőanyjának, viszont minden jel arra utal, hogy ez a valaki Abaaoud volt. Aitboulahcen többször mondta a barátainak, hogy egy nap majd a férfi felesége lesz, de nem tiszta máig sem, hogy ez Abaaoud részéről ígéret volt-e, vagy csak a nő álmaiban szerepelt egy ilyen verzió.

Mindenesetre Aitboulahcen nagyon büszke volt, amikor szerelméről közöltek szíriai dzsihadista felvételeket a francia médiában. Maga is szeretett volna eljutni Szíriába, de ez végül nem sikerült neki. Viszont négy hónapot Marokkóban töltött, ahol elmondása szerint egy másik férjjelölttel is találkozott. Ezután 2015 októberében visszatért Franciaországba. Ekkor Abaaoud már Európában volt, és nagyban munkálkodott a november 13-i párizsi terrortámadások előkészítésén.

A merényletsorozat után Aitboulahcen nem tűnt idegesnek, sőt, nevelőanyját arra kérte, hogy egyenesítse ki a haját, mert el akar menni otthonról. „Mindannyian hitetlenek voltak” – mondta neki az áldozatokról. Vasárnap reggel azonban egy belga számról egy ismeretlen férfi felhívta Aitboulahcent, és azt mondta neki: „Nem fogok neked semmit elmagyarázni, mindent láttál a tévében. Az unokabátyádnak szüksége van egy helyre, ahol meghúzhatja magát egy vagy két napig.” Aitboulahcen hirtelen boldog lett, nagyon segítőkésznek mutatkozott nevelőanyja szerint, és annyit mondott, hogy „remélem, ez nem csak valami vicc”. Amikor találkoztak Abaaouddal, a férfi 5000 eurót kínált neki a bújtatásért, és pár új ruháért, és cipőért. Aitboulahcen azonban nevelőanyja elmondása szerint ekkor már inkább ideges és mérges volt, és követelte a férfitől, ismerje be, hogy részt vett a merényletben, és magyarázza el neki, hogy miért okozott ennyi ártatlan embernek fájdalmat. Abaaoud nem félt a kérdésektől, azt mondta, hogy vallása arra kötelezi, hogy igazat mondjon.

„Azt mondta, hogy mindannyian elveszett bárányok vagyunk, és mindnyájunkat fel akart robbantani” – idézte Aitboulahcent a nevelőanyja, aki azt is hozzátette, hogy Abaaoud szerint többtucatnyian érkeztek vissza Európába az Iszlám Államtól, és a férfi azt jósolta, hogy a párizsi merényletek semmiségek ahhoz képest, amik még csak ezek után fognak következni.

A nevelőanya azon az estén le akarta itatni Aitboulahcent, azt remélve, hogy hátha így a nő felhívja a rendőröket. „Én nagyon féltem, mert ha rájönnek, hogy én hívtam őket, azonnal megöltek volna” – mondta. Mégis, amikor Aitboulahcen másnap elhagyta a házat, akkor felhívta a rendőrséget, délután kettőkor. Ennek ellenére csak három óra múlva jelentkezett vissza a francia terrorelhárítás. A nő a hétfő estét már a terrorelhárításnál töltötte, ahol mindenről részletesen beszámolt.

Az iratok szerint a francia biztonsági szolgálat ekkor már lehallgatta Aibloulahcen telefonját, és tudták, hogy szállást keres Abaaoudnak és egy társának. Aitboulahcen aztán kedden végleg elhagyta nevelőanyja lakását, magával vitte a saját és Abaaoudnak vásárolt cuccait és 750 eurót. „Úgy tűnt, mintha búcsút mondana. Azt mondta, hogy nagyon szeretett, nagyszerű anyja voltam, és hogy a mennyországba fogok jutni.” Viszont minden eshetőségre felkészülve Aitboulahcen megadta neki annak a lakásnak a címét, amit ki tudtak venni Abaaouddal és társával Saind-Denis-ben. Az asszony pedig azonnal át is adta a címet a rendőrségnek.

A nyomozati anyagokból az derül ki, hogy Aitboulahcen és Abaaoud este tíz körül ért a szálláshelyre, ahol a tulajdonosnak azt mondták, hogy az anyjuk kitette őket otthonról. Vizet kértek, és azt kérdezték, merre van Mekka.

A másnap, a rendőrségi akció során készült videóban az hallatszik, hogy Aitboulahcen azt kéri, hogy kimehessen a lakásból. „Kimehetek? Engedjenek kimenni!” – kiáltja, majd nem sokkal ezután bombarobbanás hallatszik. A rendőrség később cáfolta, hogy öngyilkos lett volna a nő, valószínűleg véletlenül robbant fel a testére szerelt bomba.

Aitboulahcen néhány személyes tárgya, ruhái, táskái és fotói maradtak a nevelőanyja lakásában. A lapnak a nevelőanya azt mondta, hogy ő és férje felelősnek érzik magukat Aitboulahcen haláláért. „Fontos, hogy a világ tudja, én is muszlim vagyok. Ezért az is fontos nekem, hogy az emberek tudják, annak, amit Abaaoud és a többi tett, semmi köze az iszlám tanításaihoz.”