Miheil Szaakasvili előre hozott választásokat akar Ukrajnában

Fotó: AFP / VIKTOR DRACHEV

-

Csalódott az elnökben, új pártot alapít Ukrajnában az egykori grúz államfő.


Új pártot alapít, és előre hozott választásokat akar kikényszeríteni Ukrajnában Miheil Szaakasvili, erről pénteken beszélt a volt grúz elnök, aki a héten mondott le az Odessza megyei állami közigazgatási hivatal vezetéséről.

Szaakasvilit Petro Porosenko ukrán elnök másfél éve nevezte ki a korrupció melegágyának számító fekete-tengeri megye kormányzói tisztségére. Hétfői lemondó nyilatkozatában Szaakasvili közölte: becsapva érzi magát és belefáradt, egyben az odesszai bűnszervezeteket támogatásával vádolta meg Porosenkót.

Lemondását azóta jóváhagyta a kijevi kormány, és az elnök is ellenjegyezte.

Pénteki kijevi sajtótájékoztatóján a volt grúz államfő bejelentette: az a célja, hogy mielőbb új parlamenti választásokat írjanak ki Ukrajnában. Hozzátette: politikai mozgalmat hoz létre, amely összefog az ellenzékkel, hogy elmozdítsa helyéből a jelenlegi vezetést, élén Porosenkóval.

„Megvolt az esélye, hogy nagyszerű reformokhoz használjon engem ebben az országban, de kiderült, hogy ezek a reformok és az ő jóléte egymásnak ellentmondanak” – jegyezte meg Szaakasvili az elnökről.

Közölte: új pártja nem fog kapcsolatot tartani a nagyvállalkozókkal, és nem lehetnek tagjai olyan politikusok vagy tisztségviselők, akik régóta jelen vannak a közéletben.

A sajtótájékoztatón Szaakasvili lejátszott egy régi videofelvételt is, amely a Donald Trump azóta megválasztott amerikai elnökkel tartott találkozójáról készült. Az ingatlanmágnás ezen példaértékű reformerként dicsérte a volt grúz államfőt.

A következő parlamenti választás 2019-ben esedékes Ukrajnában.

A heves természetű és kompromisszumokra nem hajló Szaakasvili megosztó egyéniség volt. Számos bírálat érte tekintélyelvű stílusa, de főként a Grúzia számára katasztrofálisan végződő 2008-as orosz-grúz háború miatt.

Azután távozott Grúziából, hogy pártja 2012-ben elvesztette a parlamenti választásokat. Egyike volt azon nyugatbarát külföldi politikusoknak és technokratáknak, akik Viktor Janukovics elnök bukása után magas tisztséget kaptak Ukrajnában. Felvette az ukrán állampolgárságot, majd Odessza megye kormányzójává történt kinevezése után a tbiliszi hatóságok megfosztották grúz állampolgárságától.