Migránskeresésben versenyeztek a kamionosok

Fotó: NurPhoto / Artur Widak

-

Migránskeresésben is összemérték tudásukat a legjobb magyar kamionosok egy hétvégi versenyen.


„Az idei feladatsor összeállítása a szakmával járó igencsak aktuális veszélyekre is rámutatott: egy komplex próba keretében a versenyzőknek egy rakodótérben megbúvó migránst kellett megtalálniuk, amelynek során a proaktív, szakszerű eljárást díjazták a bírák” – olvasható a Best Truck Driver Hungary elnevezésű kamionsofőr-verseny eredményének ismertetésében.

A VS.hu megkereste Dittel Gábort, az eseményt szervező NiT Hungary ügyvezető főtitkárát, egyben a Közúti Fuvarozók és Személyszállítók „Segítőkéz” Alapítványa kuratóriumának elnökét a versennyel kapcsolatban.

„A migránskeresés nem új ötlet, az a probléma, amit megjelenít, tavaly óta jelen van a kamionosok munkájában” – mondta Dittel. A sofőrök a legkiszolgáltatottabbak ezekben a helyzetekben, amilyenek sajnos nagyon gyakran előfordulnak.

A főtitkár azt nem tudta megmondani, mennyire gyakori, hogy menekültek titokban bemásznak a zárt raktérbe vagy felkapaszkodnak a járművek alvázára. Erről ugyanis nem vezetnek statisztikát. Ha a kamionosok betartják az angol és francia hatóságok által javasolt protokollt, akkor biztonságban érezhetik maguk – mondta Dittel.


Két eset

Tavaly Jeddi Árpád Levente arról lett ismert, hogy Calais-nál ráhúzta a kormányt az út mellett sétáló migránsokra, az erről készült videót pedig megosztotta a neten. Őt novemberben elbocsátották, de két hónap múlva ismét volán mögött ült. Véleménye a népszavazásról is van.

Az ugyancsak sofőr Bárándi Attilát nemrég súlyosan bántalmazták a migránsok, akik egy parkolóban fel akartak mászni a kamionjára. A támadás után Bárándi kórházba került, mostanra azonban felépült, és személyesen részt vett a sofőrversenyen.

Proaktív és szakszerű

A konkrét feladatról, amelyben a „rakodótérben megbúvó migránst kellett megtalálniuk” a versenyzőknek, majd „proaktív, szakszerű” eljárást lefolytatni, Dittel azt mondta: a versenyzőknek 10 hibát kellett észrevenniük a rakománnyal kapcsolatban, ezek egyike volt egy áruházi próbababa, amely a rejtőzködő migránst jelképezte. A szakszerűség ebben az esetben a megtalálással azonos, hozzáérni vagy eltávolítani nem kellett az alakot.

Nyáron, az erdélyi Kommandó településen ennél kreatívabb volt a község vezetése: a falunapon roma gyerekekkel játszatták el, hogy a falu határába érkező, szíriai menekültek, akiket aztán összefogdostak és jelképesen vonatra raktak.

A Magyar Helsinki Bizottság megkeresésünkre a kamionosversenyt az erdélyi performanszhoz hasonlította, ám a konkrét esetet nem akarta véleményezni.