Migrációkutató Intézetet állított fel az ELTE

-

Az intézménynek van néhány ötlete a menekültválság kezelésére.


Migrációkutató Intézetet állított fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) - közölte az intézmény, amely a humanitárius segítségnyújtás jegyében adománygyűjtő pontokat is létrehozott a karain. A migráció az egyetem nemzetközi kutatási programjainak is témája lesz, valamint elkészült továbbá egy dokumentum, amelyben az ELTE felajánlja támogatását a válság kezeléséhez és megértéséhez.

A témában folyó kutatásokat koordináló Migrációkutató Intézet létrehozását Mezey Barna, az ELTE rektora kezdeményezte. A rektor emellett javasolta a németországi Humboldt Egyetem rektorának írt levélben, hogy a két intézmény részvételével működő, elismert európai egyetemeket tömörítő CENTRAL hálózat vegye fel tudományos programjába a migráció témáját.

Emellett az ELTE olyan felajánlásokat tett, amelyek rövid távon kezelhetik és enyhíthetik az országra nehezedő nyomást. Ilyen például a 4 hetes menekültügyi tolmácsképzés, a menekültekkel foglalkozó szociális munkások, a gyermekvédelem területén dolgozók továbbképzése, a rendőrök, katonák interkulturális képzése, a krízistanácsadás, valamint a jogklinika felélesztése. Hosszú távon pedig a Közel-Keleten zajló folyamatok jobb megértését célzó kutatások további fejlesztésével és rendezvények szervezésével segíti az ELTE a migrációs válság okainak megértését, és megoldási javaslatok kidolgozását.