Migráció és halálbüntetés: Orbán diktálja a brüsszeli napirendet

Fotó: MTI/MTVA / PATRICK SEEGER

-

A halálbüntetéssel a Fidesz pártcsaládja sem ért egyet. A bevándorlás ügyében keményen bírálta a nemzeti konzultáció tervezett kérdéseit az Európai Bizottság első, alapjogokért is felelős alelnöke. Az Európai Parlament (EP) elnöki értekezlete, vagyis a frakcióvezetők pedig eldöntötték, hogy szakbizottsági vitát tartanak a magyar kormányfő felvetéseiről a bevándorlással és a halálbüntetéssel kapcsolatban.


Az Európai Parlament frakcióvezetőinek döntéséről Ujhelyi István az MSZP alelnöke, EP-képviselő tájékoztatott, közlését Martin Schulz EP-elnök szóvivője, Armin Machmer is megerősítette. Eszerint jövő héten az EP állampolgári jogokkal, bel- és igazságügyi kérdésekkel foglalkozó bizottsága (LIBE) napirendjére veszi a témákat, mert a frakciók fontosnak tartják, hogy az európai közösség vizsgálja meg: mit jelentene a halálbüntetés esetleges bevezetése egy uniós tagállamban. Nem kizárt, hogy ennek eredménye nyomán a májusi plenáris ülésen parlamenti vita is lesz az Európai Parlamentben – írta közleményében Ujhelyi.


A Néppárt álláspontja egyértelműnek tűnik


A halálbüntetés szembemegy az Európai Néppárt (EPP) értékeivel és az Európai Unió szerződéseivel. Erről nem lehet tárgyalni – üzente meg a Twitteren a Néppárt, az az európai pártcsalád, a melynek a Fidesz is a tagja.


The Hungarian PM Orban launched a debate on the reintroduction of the death penalty and his government formulated...

Posted by Frans Timmermans on 2015. április 29.

Ez pedig Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnökének véleménye a fent említett kérdésekről.

A többi között az alapjogok ügyeiért is felelős holland szociáldemokrata politikus szerint a halálbüntetés eltörlése mérföldkő az alapjogok európai fejlődésében, az EU alapjogi chartája tiltja, hogy bárkit halálra ítéljenek vagy kivégezzenek, és az Emberi Jogok Európai Bírósága ítéletben mondta ki, hogy a halálsor, a kivégzéstől való folyamatos és növekvő félelem ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, továbbá, hogy a kivégzés békeidőben elfogadhatatlan büntetési forma. A bíróság szerint a halálbüntetés egy emberi lény előre megfontolt és szándékos elpusztítása az állami szervek által.


Így nincs kétség afelől, hogy a halálbüntetés visszaállítása ellentétes lenne az EU alapértékeivel

– hangsúlyozza Timmermans.


A holland politikus szerint a migrációról fontos kikérni az emberek véleményét, ebből a szempontból a Magyarországon a kormány által kezdeményezett nemzeti konzultáció hasznos lehet. Annak tartalma viszont – enyhén szólva is – nem nyerte el Timmermans tetszését:


Egy elfogultságon, sugalmazó, sőt, félrevezető kérdéseken, a bevándorlókkal szembeni előítéleteken alapuló nyilvános konzultációt aligha lehet objektív alapnak tekinteni a megalapozott politika tervezéséhez

– írja Timmermans, aki szerint a bevándorlást a terrorizmus keretében értelmezni, a migránsokat pedig az emberek munkahelyét és megélhetését fenyegető veszélyként beállítani „rosszindulatú és egyszerűen helytelen”, ez csak félreértéseknek és előítéleteknek biztosít táptalajt, negatív attitűdöt teremt és táplál a kisebbségekkel szemben, és konfliktust a társadalom különböző csoportjai között.
A migráció jelentette kihívásokat őszinte, nyílt és kiegyensúlyozott módon kell kezelni, de „sosem téveszthetjük szem elől alapértékeinket, és annak szükségességét, hogy megőrizzük plurális és sokszínű társadalmunkat, amely a minden egyénnel szembeni kölcsönös tiszteleten és egyenlő elbánáson alapul” – zárja okfejtését Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke.