Migráció: a B-tervről tárgyaltak a V4-es kormányfők Prágában

Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

-

A visegrádi országok vezetői nem bíznak abban, hogy Görögország és Törökország képes megoldani a problémát. Arra készülnek, hogy Bulgária és Macedónia határát kell megerősíteni.


Az Európai Unió eddigi politikája a migrációs válság kezelésében megbukott, a külső schengeni határokat nem sikerült megvédeni, ezért új, második védővonalra van szükség – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Prágában, a visegrádi országok (V4) kormányfőinek rendkívüli találkozóját követő sajtóértekezleten. Magyarország annyit tud tenni, hogy segítséget nyújt mindazoknak, akik hajlandóak bebiztosítani a második védvonal kiépítését Magyarország határaitól délre – mondta a kormányfő, aki szerint Ukrajna felől is hatalmas migrációs hullám fenyegeti Európát, de ezt a V4-ek megakadályozzák.

Robert Fico szlovák kormányfő szerint Törökország és Görögország nemigen tudja feltartani a migránsok tömegét, ezért az Európai Uniónak úgynevezett B-tervet kell kidolgoznia Bulgária és Macedónia határainak megvédésére. „Bíznunk kell abban, hogy az EU és Törökország akcióterve működik, és szeretnénk látni görög kollégáinktól is egy szép meglepetést. De be kell vallanom, hogy meglehetősen kétkedő vagyok. Ezért is beszélünk B-tervről a macedón és a bolgár határ biztosítása érdekében” – mondta Fico.

Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök szerint az Európai Uniónak több támogatást kell adnia Bulgáriának és Macedóniának saját határvédelmi intézkedéseikhez. Mint mondta, a cseh fővárosban abban is egyetértettek, hogy végre kell hajtani az Európai Unió Törökországgal kötött megállapodását, és támogatni kell Görögország erőfeszítéseit a schengeni övezet feltételeinek a betartásában. A csúcstalálkozó résztvevői egyetértettek abban is, hogy a migrációs válságnak nincs más megoldása, mint a közös európai.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint Európa súlyos kihívásokkal és problémákkal szembesül, amelyeket józan ésszel és közös álláspontra támaszkodva kell megoldani. Európának vissza kell szereznie az ellenőrzést a migránsok áradata fölött – mondta, hozzátéve, hogy azt várja: az Európai Tanács legkésőbb a márciusi találkozóján hatékony intézkedéseket kell hoznia.

A találkozón a macedón elnök és a bolgár kormányfő is részt vett. Gjorge Ivanov macedón köztársasági elnök azt hangsúlyozta, hogy a csúcstalálkozó nem Görögország vagy más ország ellen irányult A menekültválság miatt Macedóniára nehezedő teher súlyosabb, mint amit bármely más uniós tagország visel – mondta.