Miért van annyi testvérpár a terroristák között?

-

Nem csak Brüsszelben, Párizsban és Bostonban is voltak testvérek a terroristák között.


Számos, a közelmúltban történt terrortámadást inspirált vagy vezényelt az Iszlám Állam terrorszervezet. A merényleteket szoros barátságban állók, illetve gyakran testvérek hajtották végre. A vérkötelékek már a kezdetektől fogva fontos szerepet játszottak a bűnhálózatok szervezetében, így például a családi kötelékekre építő maffiánál is. Ez a jelenség kiterjed a terrorhálózatokra is, amit a szakértők logisztikai és társadalmi okokkal magyaráznak – írta az AP amerikai hírügynökség.

A radikalizálódás az egyes személyeknél gyakran inkább közeli barátok vagy családtagok által megy végbe, mintsem olyan külső behatások, mint a különböző tanok és prédikációk útján. Ugyanakkor a testvérek között fennálló szoros kötelékek kemény diót jelenthetnek a hatóságoknak.


Két testvérből álló terrorsejtbe nem lehet beépülni. Ez a lehető legbiztonságosabb hálózat

– mondta Claude Moniquet, egy Brüsszelben dolgozó francia biztonsági elemző.


Néhány példa a közelmúltban történt terrortámadásokból, amelyek végrehajtásában fivérek is részt vettek (az AP összesítése szerint):
  • Az el-Bakraoui testvérpár. Az RTBF belga közszolgálati adó szerint részt vettek a keddi brüsszeli öngyilkos merényletekben. A két fivér közül az idősebb, a 29 éves Ibrahim a repülőtéren, a fiatalabb, a 27 éves Khalid pedig a metróban robbantott. A merényletekben 31-en vesztették életüket. Recep Tayyip Erdoğan török elnök szerdán Ankarában közölte: Ibrahimot a török rendfenntartó erők 2015 júniusában kiutasították Törökországból. Elmondta, hogy Ankara tavaly július 14-én jelentést küldött az Iszlám Állam harcosának kitoloncolásáról a belga és a holland hatóságoknak, de azok figyelmen kívül hagyták a figyelmeztetést, és később szabadon engedték a férfit.
  • Salah és Brahim Abdeslam. A marokkói származású, Brüsszelben született francia állampolgárok a tavaly novemberben 130 áldozatot követelő párizsi támadások végrehajtói között voltak. A 31 éves Brahim egy kávézó előtt robbantotta fel a testére erősített pokolgépet, míg a 26 éves Salah, akit a támadások megszervezésével vádolnak, elmenekült a francia fővárosból, és a múlt héten került a hatóságok kezére Brüsszelben.
  • Said és Chérif Kouachi. A francia születésű, 34 éves Said és a 32 éves Chérif 2015. január 7-én megrohamozták a Charlie Hebdo szatirikus hetilap párizsi szerkesztőségét, ahol 12 embert megöltek és 11-et megsebesítettek. Két nappal később egy rendőrségi rajtaütésben végeztek velük.
  • Dzsohar és Tamerlan Carnajev. A közép-ázsiai származású fivérek a 2013-as bostoni maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merényletet követtek el. A támadás következtében hárman meghaltak, és 260-an megsebesültek. A 26 éves Tamerlan később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Az akkor 19 éves Dzsohart megsebesítették és elfogták. Egy amerikai bíróság később halálra ítélte.