Miért rettegnek a bohócoktól? A világhírű író is reagált a hisztériára

Fotó: AFP / JOHAN ORDONEZ

-

Stephen King mindenkit nyugalomra int, de már több száz bohócruhás konfliktus történt az angolszász világban. Évekkel ezelőtt Bajnai Gordonnak is meggyűlt a baja egy bohócruhába öltözött férfival. Bohócok tartják rettegésben a világot


A tömeges bohócruhás ijesztgetések miatt a McDonald's gyorsétteremnél vagy a cég bármilyen nyilvános eseményénél már nem lesz látható az emblematikus Ronald McDonald figura – írja az Adweek. A bohócok körül kialakult konfliktusok miatt a gyorsétterem már nem látja biztonságosnak, hogy beöltözött munkatársuk bármilyen eseményen megjelenjen – erre pedig nem volt példa a cég 1963-as megalapítása óta.


Az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, de Kanadában és Ausztráliában is bohócruhás támadásokról számoltak be többen. Az USA-ban ősz eleje óta több mint száz bejelentés érkezett, az Egyesült Királyságban pedig több mint 60 ezer Twitter-üzenet jelent meg különböző ijesztgetésekről, például #killerclowns bejegyzések alatt.


azonnal letartóztatnak bárkit, aki bohócruhába bújik.

A szigorú intézkedésre szerinte azért van szükség, mert rengeteg bejelentés érkezett az utóbbi időben négy bohócról, akik az autójukkal járva a környékbelieket zaklatják.


Internetes gyűjtés az USA-ban történt bohócruhás rémisztgetésekről


A közösségi médiumokban elterjedt felvételek a pánikkeltés mellett számos esetben arra késztettek másokat, hogy elkészítsék saját humorosnak gondolt vagy éppen ijesztgetős videóikat.


Damn

My Name Is Jackson (@clownnation_ishere) által közzétett videó,


Mark Pannone cumbriai rendőr a BBC Rádió adásában azt mondta, hogy közrend elleni bűncselekményt követnek el azok, akik bohócruhában akarnak ijesztgetni másokat. A North Yorkshire-i rendőrség arról számolt be, hogy egy nap alatt 8 bejelentést kaptak arról, hogy az esti órákban bohócruhába öltözött fiatalok kergetik és ijesztgetik az embereket. Essex városában pedig a rendőrség letartóztatott két tizenéves fiút, mert a környékbeli gyerekeket rémisztgették.


Mindenki nyugodjon le

Már Stephen King is kiadott egy közleményt a bohócruhás ijesztgetések miatt. A horrorszerzőt azzal vádolták meg, hogy az egész hisztéria az ő marketingfogása lenne, ugyanis nemsokára bemutatják a kultikus Az című regény első mozifilmes feldolgozását. A szerző a Twitteren reagált, azt írta, hogy mindenki nyugodjon meg, a bohócok a gyerekek megnevettetéséért vannak.Időközben az önbíráskodó civilek is aktivizálódtak, és már előfordult, hogy ok nélkül támadtak meg bohócokat. Több fő- vagy mellékállású bohóc is arról számolt be, hogy konfliktusok régen is előfordultak, halloweenkor is ijesztgetik egymást az emberek, de a mostani esetek már mindenkinek tényleg rémisztőek.


Magyarország jobban teljesített

Magyarországon is volt példa bohócruhás ijesztgetésre: 2014-ben Bajnai Gordont az Együtt-PM miniszterelnök-jelöltjeként országjárás közben egy bohócruhás ember próbálta megközelíteni több-kevesebb sikerrel.Egyébként a 2014-es kampány alatt a Civil Összefogás Fóruma szórta meg az országot egy olyan plakáttal, amelyen az egykori MSZP kormány politikusai egy bohóc társaságában voltak láthatók.Az Együtt-PM szerint a bohóctámadás megakadályozása nem a Bajnai Gordont kísérő testőrök dolga lett volna, hanem a rendőrségé – a bohócruhást pedig látták simán elmenni.Gyurcsány Ferenc ellen is tünetett egy bohócruhás férfi, de abból nem lett semmilyen konfliktus.