Miért pont minket szívat már megint a kormány?

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt

-

Sem az autószerelők, sem a plasztikai sebészek nem értik, hogy az adóhatóság miért éppen nekik teszi kötelezővé az online pénztárgépek használatát. Szerintük sok más területen lényegesebb több bevételt lehetne elérni, sőt, az is elképzelhető, hogy emiatt több cég inkább lehúzza a rolót, így ellentétes hatást ér el a kormányzat. Online pénztárgépet még senki sem nézett magának, „ráérünk még”, mondják.


Nagyon jó kérdés,

hogy miért éppen az autószervizek számára tennék kötelezővé az online pénztárgépek használatát - mondta a VS.hu-nak Pátkai Miklós, a Pátkai Autó Kft. vezetője. Szerinte a hatóságnak inkább azzal kellene foglalkoznia, hogy a mintegy 50-60 ezer autójavítással foglalkozó vállalkozásból miért csak 10-12 ezer működik legálisan, és nem a törvényesen működőknek kellene egy újabb terhet rakni a nyakába.


online pénztárgép

30 milliárdot remélnek tőle

A gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet, a motorkerékpár-alkatrész kereskedelmet és javítást végzők, a plasztikai sebészeti tevékenységet folytatók, a diszkót, tánctermet működtetők, a ruházati tisztító szolgáltatást végzők és a különböző fizikai közérzetet javító és testedzési szolgáltatásokat nyújtó vállalkozások számára szeptember 30-tól, a pénzváltóknak pedig jövő év januárjától lesz kötelező az online pénztárgép használata.


A 2014-es bevezetés óta 212 ezer online pénztárgép jelent meg a kereskedőknél, ami abban az évben 150, tavaly 60 milliárd forinttal dobta meg a kormány bevételeit. Az NGM becslése szerint 30 ezer pénztárgép jelenhet meg a mostani döntéssel a cégeknél, ez 25-30 milliárdos bevételt hozhat.

Mint mondta, a pénztárgépek bevezetése „bekavar a szakmának”, hiszen a bürokratikus terheket eddig is nehezen látták el, ám most vélhetően még több papírmunka vár rájuk, ráadásul ez nehezen kigazdálkodható plusz költségeket is jelenthet sokaknak. Emiatt pedig előfordulhat, hogy valaki bezárja a boltot, hiszen nem fogja bírni a versenyt a feketén dolgozókkal szemben.

Pátkai szerint az állami bevételeket éppen ezért nem az online pénztárgéppel lehetne a leginkább növelni, hanem azzal, ha például műszaki vizsgára csak szerviz által felkészített járművet lehetne vinni, vagy szigorítanák, hogy kinek adhatnak el termékeket a kiskereskedők. „Ha például az olajcseréhez az olajat csak szervizek vehetnék meg, akkor az nekik plusz munkát, az államnak pedig plusz bevételt hozna” - hozott egy példát Pátkai.


Mihez kezd az adóhatóság egy nyugdíjassal?

Bele kell törődni, ugyanúgy dolgozni kell tovább, igazából úgysem tudsz vele mit csinálni - mondta Zsolt, egy Budapest környéki, neve elhallgatását kérő szervízvezető. Szerinte nem teljesen egyértelmű, hogy a kormányzat mit akar ezzel elérni, mivel, mint mondta, aki eddig is többnyire feketén dolgozott, az nem fog hirtelen ettől teljesen kifehéredni, legfeljebb nem fog minden tételt beütni.

„Egy nagy szervizben ennek lehet értelme, de egy kis üzletnél, ahol egy nyugdíjas bácsi dolgozik, minek ezt erőltetni? Ő éppen annyi pénzt keres, amivel ki tudja egészíteni a nyugdíját és legalább bütyköl valamit, nem egész nap a tévét nézi. Neki egy pénztárgép beszerzése bizony komoly költséget jelent, így szinte biztosan nem fogja azt megvenni, inkább átmegy teljesen feketébe, így pedig elképzelhető, hogy pont a kormányzati szándékkal ellentétes hatást érnek el az intézkedéssel” - elemezte Zsolt, aki feltette azt a kérdést is, hogy az adóhatóság mit fog csinálni egy ilyen nyugdíjassal: büntetésekkel tönkreteszi?

A szakember azt is kiemelte, hogy egy autószerviznél könnyedén előfordulhat, hogy valaki öt napig egy autón dolgozik. Ilyenkor semmilyen új tétel nem jelenik meg a gépben, így pedig kérdés, hogy az adóhatóság ezt hogyan reagálja majd le. „Elképzelhető, hogy azt hiszi, adóelkerülés miatt nem ütöttem be semmilyen tételt, miközben én végig dolgoztam. Egy boltnál, ahol naponta van pörgés ez érthető, de ott, ahol két hétig semmi sem történik, mit akar a NAV?” - tette fel a kérdést Zsolt, aki szerint bár valószínűleg minimálisan nőni fognak ezáltal az állam bevételei, de kérdéses, hogy megéri-e ez, ha az az ára, hogy akár munkahelyek is megszűnhetnek.



Semmi gond, ha ez a kívánalom, akkor ezt kell teljesíteni - kommentált András, egy vidéki hivatalos autószerviz tulajdonosa. Szerinte valahol érthető a kormányzati szándék, hiszen „elég erős a feketegazdaság, így jogos kívánalom, hogy láthatóvá tegyük a bevételeket”. Ugyanakkor a hivatalos szervizeknél ez nem jelent majd semmilyen gondot, ők eddig is minden bevételt bevallottak, „persze fáj majd kiadni 160 ezer forintot” az online pénztárgépekre, de a munkát meg fogja könnyíteni, hiszen nem kell majd számlát írni. Azzal viszont András is egyetértett, hogy a feketegazdaságot vélhetően nem nagyon sikerül majd visszaszorítani, hiszen aki eddig eltitkolta a bevételeit, az ezután sem fog minden tételt beütni a pénztárgépbe.

Online pénztárgépet egyébként megszólalóink egyike sem vett még magának, sőt, egyelőre nem is nézték a kínálatot, mint mondták, szeptemberig sok idő van. Volt olyan szervizvezető is, aki egyáltalán nem kívánt a témában megszólalni, ő azt mondta, hogy fogalma sincs a változásról, neki csak a könyvelője szólt, hogy be kell majd vezetni az online pénztárgépet, de „azt majd ő intézi”.


Csupán „népbutítás” rászállni a plasztikai sebészekre

Az állam sokkal több pénzt feltételez a plasztikai sebészekről, mint amennyivel azok valóban rendelkeznek - hangsúlyozta kivétel nélkül valamennyi VS.hu által megkérdezett sebész. Volt olyan megszólaló is, aki mindössze ennyit közölt, aztán letette a kagylót.

„Azt el tudom képzelni, hogy nem mindenki ad mindenről számlát, sőt megvallom, hallottam is már ilyet” - mondta egy plasztikai sebész, nevezzük Attilának. Szerinte elgondolkodtató, hogy miközben van 100-200 plasztikai sebész, addig van nagyjából ötezer nőgyógyász és „az ismerőseim, akik náluk jártak, bizony nem lobogtatták utána a számlát”.

Egy másik sebész, Péter ehhez csak annyit tett hozzá, hogy életében nem látott egy gáz-, vagy villanyszerelőt sem számlakönyvvel, de példaként említette a lakásbérleti piacot is, ahol “minden zsebbe megy”. László szerint az egész történetnek rossz szájíze van, hiszen a plasztikai sebészeket úgy kötelezik az online pénztárgépek beszerzésére, hogy közben a többi orvos egyelőre mentességet kap. „Ez olyan, mintha csak a Mercedes-szervizeket büntetnék, a többi autómárkát pedig békén hagynák" - mondta a plasztikai sebész, aki szerint akár jogi, akár alkotmányos szempontból is rendkívül furcsa, hogy az állam így kiragad egy szektort.



Arra a kérdésre, hogy akkor miért éppen a plasztikai sebészeknél tette kötelezővé az online pénztárgépek használatát az állam, ugyancsak egyöntetű válaszokat kaptunk:


ez egy szokásos médiahecc, amivel egy szakma ellen hangolják az embereket (...) a plasztikai sebészek eléggé reflektorfénybe kerültek az utóbbi időben, így az egész téma túl van hájpolva, kicsit show-jellegű az egész történet

László állítja: az adóhatóság négy éve kezdte el a boszorkányüldözést a szakma ellen. Korábban az áfa-befizetéssel volt problémájuk, ám amikor ezen a területen nem értek el semmilyen eredményt, akkor új úttal próbálkoztak. „Problémát okoz nekik az is, hogy a plasztikai sebészeknél nagyon nehéz próbavásárlásokat tartani - bár néhány éve erre is volt példa -, így most megtették a következő lépést".

Attila szerint ugyanakkor a kifehérítés várhatóan valamit javítani fog az adózási fegyelmen. Ezt László is elismerte, ám egyből hozzátette, hogy mivel esetenként igen komoly összegek cserélnek gazdát, ezért a plasztikai sebészek többsége nem is tehetné meg, hogy nem ad számlát. „Ezt általában a páciensek is kérik, mivel enélkül nem tudnának semmilyen panasszal élni" - magyarázta.

Péter egy kicsit számolgatott is: szerinte az állam szempontjából nézve legjobb esetet figyelembe véve a 190 praktizáló plasztikai sebészből 60 csal valamennyire a bevételeivel, a kifehérítéssel pedig maximum évi 3-4 millió plusz forintot tudnak tőlük beszedni. „Ez összesen nagyjából 200 millió, ami elhanyagolható tétel a költségvetésben. Ráadásul ha a számla kikerülhető, akkor az online pénztárgép is az, hiszen azt nem tudja az adóhatóság ellenőrizni, hogy ki mit üt be a gépbe.”

Attila aggódik amiatt is, hogy jelenleg ellentmondó információk keringenek: ő például három helyen rendel egyszerre, így kérdés, hogy neki milyen megoldást tud ajánlani a NAV, hiszen három pénztárgépet semmiképpen sem venne, a hóna alá pedig nem szívesen csapná, amikor egyik rendelőből átmegy a másikba. Egy számítógépes program szerinte megoldás lehetne a gondjaira, ám egy ilyen lehetőségről egyelőre még csak félinformációi vannak. Vannak olyan kollégák is, akiknek havi egy vendégük van, nekik például biztosan nem fogja megérni megvenni az online pénztárgépet, így elképzelhető, hogy ők is a feketegazdaság felé fognak fordulni. „Az adózási fegyelem olyan, amilyen, ettől nem fog megoldódni semmi” - értette ezzel egyet Péter is.