Miért pont a szülőszobában nincs hely az emberi jogoknak?

-

Nagyjából 300 ember – nők, férfiak vegyesen, köztük nagyon sok kisgyerekes család – vett részt ma délután a Más állapotot a szülészetben elnevezésű budapesti figyelem felhívó sétán.


A Rózsák Forradalma elnevezésű alulról szerveződő kezdeményezés célja beszélni a nőket érő szülőszobai erőszakról: a sokszor indokolatlan császármetszésekről, a nő akarata ellenére végzett gátmetszésről, a baba megszületésének sürgetéséről hasba könyökléssel vagy injekciókkal. Az eseményt szervező 25 nő nagyon különböző területen dolgozik van közöttük mérnök, pszichológus, szülésznő és dúla is , de közös bennük, hogy legtöbbjüknek már volt valamilyen negatív kórházi szülésélménye, vagy egészségügyi dolgozóként testközelből tapasztalja, mennyi nőt ér nap mint nap trauma a szülőszobákon. Az elmúlt hetekben Facebook oldalukon több száz anyuka osztotta meg fényképpel is vállalva saját kórházi élményeit. Te mit szólnál, ha kérdezés nélkül bármely izmodat átvágnák? Egy anya csak örömében sírhatna szülés után. A lányomnak más legyen.. Ilyen és ehhez hasonló üzeneteket címeztek az őket ellátó egészségügyi szakembereknek.


Miért pont a szülőszobában nincs hely az emberi jogoknak?

Közzétette: VS.hu – 2016. március 20.

Személyes traumából a mai sétára is kijutott bőven és a sok apát elnézve nemcsak a nőknek, hanem a szülést végig aggódó párjuknak is. Sokan alig pár hónapos csecsemőkkel érkeztek és már a gyülekezés alatt spontán összeverődött csoportokban részletezték egymásnak rossz tapasztalataikat. Egy első gyerekes anyának azért kellett végül császárral szülnie, mert a túlzsúfoltság miatt nem jutott időben szabad szülőágyhoz. Egy másik fiatal anyának a szülés után pszichológushoz kellett fordulnia, hogy valaha merjen még egy gyereket vállalni, miután az orvosa ránehezedve szabályosan kipréselte belőle a gyereket.

„Életed egyik legkiszolgáltatottabb pillanatában és a fájdalomtól gyakorlatilag önkívületi állapotban folyamatosan csatára készen kellene állnod, ha ma kórházban szülsz” összegezte keserűen a tapasztalatait az egyik anya.


Facebook/ Roses Revolution


És voltak még apák, akiket halálra rémisztett a szülésznő azzal, hogy nincs szívhangja a babának vagy egyszerűen csak elképesztően embertelennek tartották, hogy egy rakás idegen is szemtanúja volt párjuk szülésének, mivel az orvos a levegőhiányra hivatkozva a szülés kellős közepén kinyitotta a szülőszoba ajtaját.

A menet a Nyugati térről indult, a séta pedig az Emmi és az Alapvető Jogok Biztosának panaszirodáját is érintette, ahol szimbolikusan rózsákat és személyes panaszos leveleket helyeztek el az épületek elé. A Szabadság téren egy hagyományos szülőágy várta a séta résztvevőit, amelyen gesztus értékűen egy férfi résztvevő pózolt a fotósoknak, majd traumáik jelképeként rózsákkal borították be az anyák. A szervezők a Szabadság téren felolvasták kiáltványukat, amelyben többek között az alkalmazott szakmai irányelvek felülvizsgálatát sürgetik, illetve a szülő nők megfelelő informálását és bevonásukat a testükkel kapcsolatos döntésekbe. A legnagyobb problémát abban látják, hogy a jelenlegi szülészeti ellátórendszer nem tudja figyelembe venni az egyéni igényeket, sokszor például a kórházi túlzsúfoltság vagy az orvosok leterheltsége miatt csorbul az anya önrendelkezési joga és sürgetik a baba mielőbbi megszületését vagy választják el közvetlenül a szülés után az édesanyjától.


Facebook/ Roses Revolution


A sétához több szülésznő, dúla és szülész szakorvos is csatlakozott. Az esemény végén egy Szent István kórházban dolgozó szülész-nőgyógyász is szót kért, és elmondta, hogy a jelenlegi jogi szabályozásban nagyon sok orvos fél a perektől, ezért sokan a kockázat minimalizálására törekednek. Hozzátette, hogy a jelenlegi jogi környezet valóban nem a természetes folyamatok kivárásának kedvez és a legtöbb kórházon belül az orvosoknak még feletteseikkel is meg kell küzdeniük, ha alternatív szülési módszereket támogatnak. Ennek ellenére fontos lépésnek nevezte a maihoz hasonló alulról szerveződő kezdeményezéseket, azt, hogy ennyi nő mert beszélni élete egyik legintimebb pillanatának traumáiról.

A szülőszobai erőszak nem csak magyar jelenség, a Roses Revolution (Rózsák forradalma) mozgalom két évvel ezelőtt Spanyolországból indult el, Jesusa Ricoy Olariaga nőjogi aktivista kezdeményezésére. A kétgyermekes spanyol anya saját rossz szülési tapasztalataiból kiindulva minden nőt arra biztatott, hogy a nők elleni erőszak felszámolásának novemberi világnapján vigyen egy szál rózsát a szülészetre, ahol a méltatlanság érte.


Facebook/ Roses Revolution