Miért nem vette észre senki, hogy nagy baj van egy rendőrnő életében?

Fotó: MTI / Mihádák Zoltán

-

HÁTTÉR

Súlyos életkrízis vezethet öngyilkossághoz, de a kiterjesztett öngyilkosságnak rendszerint mindig vannak előzményei, legtöbbször már korábban fennálló depresszió – mondja Vizi János pszichiáter. A rendőröket egyébként rendszeresen vizsgálják, de ez sem tudja száz százalékban kiszűrni, ha baj van.


Kedden délután, a XVIII. kerületben lelőtte 10 év körüli gyermekét egy, a BRFK kerületi kapitányságának állományába tartozó rendőrnő, majd végzett önmagával is. Lapinformációk szerint a szolgálaton kívüli rendőr abban a családi házban ölte meg magát, ahol körülbelül egy éve éltek szintén rendőr élettársával. A Bors elérte a körzeti megbízottként dolgozó apát, aki annyit mondott a lapnak: „Megromlott a kapcsolatunk az élettársammal.” A Blikk is arról írt, hogy a nő magára maradt.


„A konkrét esetet nem ismerjük – szögezte le a VS.hu kérdésére Vizi János pszichiáter –, de az úgynevezett kiterjesztett öngyilkosság, amikor valaki nemcsak magával, hanem például szeretteivel is végez, nagyon ritka. A nőkre általában nem jellemző hogy durva, erőszakos módszerekkel fordulnak önmaguk ellen, de a kiterjesztett öngyilkosság olyan mély pszichiátriai zavart, legtöbbször depressziót jelez, hogy ekkor az átlagos minták már nem érvényesek” – magyarázta.

Az ilyen szintű depresszió rendszerint nem előzmény nélküli, mondja a pszichiáter, aki számtalan ismertté vált eset elemzése után úgy látja: egy krízishelyzet felgyorsíthatja a kiterjesztett öngyilkossághoz vezető folyamatot, de önmagában nem kiváltó oka annak. A krízis, akárcsak az alkohol vagy a drog, cselekvésbe fordíthatja a meglévő depressziót, és ehhez akár néhány nap is elegendő lehet, de az alapállapot már korábban fennállt – mondja.Stabil psziché nélkül elvben senki sem alkalmas rendőrnek

Kérdés, akkor miért nem vette észre senki, hogy valami nincs rendben. Alkalom lett volna rá, ugyanis a rendőrnek készülő fiatalok már a tanulmányaik megkezdése előtt pszichológiai alkalmassági vizsgálaton esnek át, melyet a Honvédkórház szakemberei végeznek. Az alkalmassági vizsgálatot megismétlik, mielőtt valaki munkába áll, hivatásos állományba kerül, majd kétévenként újra elvégzik.


Személyiségtesztekkel, intelligenciatesztekkel, papíralapú és műszeres figyelemvizsgálatokkal is vizsgálják többek között a pszichés egyensúlyt, az érzelmi terhelhetőséget, az általános szorongás szintjét és a devianciákat. A pszichés egyensúlyvesztések és funkciózavarok, az érzelmi kontroll hiánya, a devianciák vagy nagyfokú agresszió egyaránt kizáró okok. Ugyanígy kizáró ok a nagyfokú szorongás, az öngyilkossági kísérlet, sőt a ráutaló magatartás is.

A pszichológiai vizsgálat eredménye nemcsak az alkalmas vagy alkalmatlan minősítés lehet, hanem az ideiglenesen – legfeljebb hat hónapra – alkalmatlan is a vonatkozó rendelet szerint akkor, ha


átmeneti élethelyzete, aktuális pszichés állapota nem teszi lehetővé képességei, személyiségjegyei megbízható értékelését.


Sok vizsgálat sem száz százalék

A kétévenkénti kötelező vizsgálatokon túl soron kívüli pszichológiai vizsgálatot is végeznek, ha például a háziorvos vagy a rendőr közvetlen elöljárója olyasmit észlel, ami ezt indokolja, és írásban kezdeményezi a vizsgálatot.

A számtalan vizsgálat és óvintézkedés ellenére információink szerint előfordult már, hogy olyan rendőr lőtte főbe magát, akit korábban pszichológiai alkalmassági vizsgálatra küldött a felettese, de ott nem derült ki, hogy valami baja van.

Ugyanakkor százszázalékos diagnosztikai módszer nem létezik, és még egy depressziós epizódból sem következik, hogy a beteg valamikor is öngyilkosságot fog megkísérelni – mondja Vizi János. Ha viszont valaki éppen öngyilkosságra készül, azt, ha nem is százszázalékosan, de nagy eséllyel meg lehet állapítani, feltéve hogy éppen ilyenkor végzik a vizsgálatot.A kéznél lévő fegyver veszélyesebb

A rendőrnő az ügyészség közleménye szerint maroklőfegyverrel végzett kisfiával, majd saját magával. A fegyver szinte bizonyosan a saját szolgálati fegyvere volt.

A saját fegyver, amelynek használatához a tulajdonosa hozzászokott, veszélyesebb – mondja Vizi doktor. Először is biztosra lehet vele menni, ezenkívül az illető bármikor hozzá tud férni. Mivel kéznél van, hiányzik az öngyilkosság más módszereinél egyébként meglévő mérlegelési, gondolkodási idő.

Egy rendőrnek pedig, aki megszokta a fegyvert, természetes a használata. Nem kell gondolkodni azon, hogy hogyan kell vele bánni, hova kell célozni, és az a félelem is hiányzik, ami megvan egy laikusban, aki mondjuk a feketepiacon vesz fegyvert magának.

Nyilvános statisztikai adatok nincsenek arról, hogy hány rendőr lesz öngyilkos, illetve hányan használják ehhez a fegyverüket, de minden évben előfordul néhány eset.

A hazai öngyilkosságok száma egyébként hosszú idő óta évről évre csökken, de így is minden évben csaknem két és félezer ember veszíti el így az életét, amivel Magyarország még mindig a második legrosszabb adatot produkálja az Európai Unióban.


Öngyilkosságok száma százezer emberre vetítve, Európai Unió


VAN SEGÍTSÉG!

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116 123 vagy 06 80 820 111 telefonszámot!