Miért nem vesszük észre, hogy minden egyre olcsóbb?

Fotó: MTI/MTVA / Varga György

-

A statisztikusok mérése szerint idén eddig átlagosan még mérséklődtek is az árak, a boltokban mégis több pénzt kell otthagynunk. Az ok: igen, az enni- és innivaló drágább, más húzza le az inflációt. Sőt, úgy tűnik, vége is szakad az áresések időszakának, kifutott a rezsicsökkentés is.


Ha az egy évvel ezelőtti árakat vesszük figyelembe, akkor már elindult az áremelkedés. Az élelmiszerek ára 2 százalékkal emelkedett, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 21,4, az étolajé 12,9, a cukoré 4,3, a tojásé 2,6%-kal nőtt. Csupán a tejtermékek vannak változatlanul zuhanórepülésben: a tej ára 9,5, a sajté pedig 7,5 százalékkal csökkent.


A szeszes italok, dohányáruk átlagosan 3,7, a tartós fogyasztási cikkek 2,0, a szolgáltatások 1,4, a ruházkodási cikkek 0,4 százalékkal drágultak.

A rezsicsökkentés viszont még mindig hatott: a háztartási energia ára átlagosan 0,3, ezen belül a palackos gázé 12,8 százalékkal csökkent. Az egyéb cikkekért (gyógyszerek, járműüzemanyagok, illetve lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint kulturális cikkek) 4,5, ezen belül a járműüzemanyagokért 12,6 százalékkal kevesebbet kellett fizetni.

Az elmúlt egy hónapban fel is gyorsult a drágulás. Az élelmiszerek ára 0,1, ezen belül a cukoré 1,5, a baromfihúsé 0,9, a tejé 0,7, a kenyéré 0,5%-kal emelkedett.

Hosszú hónapok után először nőtt a háztartási energia ára is, 0,1%-kal. Jól járunk az alacsony kőolajárral is, mert a benzin még mindig képes volt olcsóbbá válni: az üzemanyagok ára októberben 0,2%-kal csökkent.